Is Bitcoin vervuilender dan andere betaalmiddelen?

De klimaatimpact van een transactie met Bitcoin lag in 2020 een derde hoger dan een jaar eerder, zo zegt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een eigen nieuwe rekenmethode.

Een enkele Bitcoin-transactie kwam in 2020 neer op 402 kg CO2-uitstoot, tegenover 300 kg een jaar eerder. “De stijging van de klimaatimpact per transactie kan worden toegeschreven aan een forse toename van het totale energieverbruik van het Bitcoin-netwerk”, schrijft de centrale bank van Nederland.

DNB geeft één referentie ter vergelijking. “Een klimaatimpact van 402 kg is vergelijkbaar met twee derde van de maandelijkse uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden (611 kg CO2 per maand).”

“Verdere groei van het energieverbruik is sterk afhankelijk van de Bitcoin-prijs. Als de waarde van crypto-activa zoals Bitcoin stijgt, trekt dat meer miners aan, die vervolgens meer elektriciteit verbruiken om crypto’s te delven.”

bron: DNB

Appelen met peren vergelijken

Maar is een transactie met Bitcoin nu vervuilender dan een betaling met de bankkaart? Eerdere vergelijkingen door de Nederlandse toezichthouder wezen uit dat een transactie met de cryptomunt duizenden keren energie-intensiever is dan een betaling met een debet- of een kredietkaart.

Critici vonden die vergelijkingen echter misleidend. Een goedkeuring van een Bitcoin-transactie is niet alleen een validatie van die individuele transactie, maar van het hele onderliggende grootboek van de Bitcoin-blockchain, argumenteren ze. Een bankkaartbetaling is daarentegen maar een klein deeltje van de hele betalingsketen waar verscheidene organisaties (winkel, betaalkaartbedrijf, betrokken banken en toezichthouders) bij betrokken zijn.

Nu zegt ook De Nederlandsche Bank zelf dat er vooralsnog geen sluitend antwoord is. “Een vergelijking met het energieverbruik van conventionele betaalmiddelen is vooralsnog niet goed te maken. Eerdere DNB-analyses van cash en pinbetalingen bieden inzicht in de klimaatimpact per transactie, maar zijn door een mismatch in de methodes om de CO2-voetafdruk te bepalen lastig vergelijkbaar met crypto’s.”

Groene crypto

Wat de onderzoekers wél kunnen bevestigen: er zijn grote verschillen tussen de cryptomunten onderling als het om de CO2-voetafdrukken per transactie gaat. “Niet alle cryptomunten zijn gebaseerd op een energie-intensief algoritme. Het algoritme van onder andere Bitcoin en Ethereum heeft het grootste energieverbruik per transactie, in vergelijking met andere technologieën met vergelijkbare functionaliteit die momenteel beschikbaar zijn.”

Bitcoin en Ethereum (Ether) zijn nu net wel de twee grootste cryptomunten qua marktkapitalisatie. Verscheidene analisten verwachten dat Ethereum, onder meer om ecologische redenen, almaar meer concurrentie zal krijgen van munten als Solana, Avalanche, Luna of Cardano.

Daarnaast wordt er volop gezocht naar om de validering van Bitcoin via enorme installaties zo groen mogelijk te maken. Want in een extreem scenario worden energie-intensieve cryptomunten simpelweg verboden, zoals de Zweedse financiële toezichthouder SI voorstelt.

(lp)

Meer
Lees meer...