Bizar: activist doet zelfmoordpoging halverwege zitting in Nederlandse Tweede Kamer

Bizar: activist doet zelfmoordpoging halverwege zitting in Nederlandse Tweede Kamer

Een vreemde dag in de Tweede Kamer in Nederland: daar sprong een man van de publiekstribunes halverwege de zitting. Hij zou daarmee zelfmoord hebben proberen plegen. De Kamerleden snelden snel ter hulp en de zitting werd stilgelegd.

In de plenaire vergaderzaal van de Nederlandse Tweede Kamer, vergelijkbaar met ons parlement, was net een zitting aan de gang over georganiseerde criminaliteit, bendes, zeg maar. Kamerlid Arno Rutte (VVD) was net aan z’n tussenkomst bezig, toen een man uit het niets van de publiekstribune naar beneden viel.

Kamervoorzitter to the rescue

Het was even stil tot de parlementsleden begrepen wat er aan de hand was: de man, een softdrugsactivist, zou zich hebben proberen verhangen. De Kamervoorzitter, Khadija Arib, snelde meteen toe en probeerde de man z’n hoofd te stabiliseren. De plenaire zitting werd uiteraard onmiddellijk geschorst.

De meeste Kamerleden verlieten onmiddellijk de Kamer, de hulpdiensten waren snel ter plaatse. Volgens Dagblad Van Het Noorden heeft een dienstbode ter plekke ook beschreven wat er gebeurd is. De man bond een riem of koord om de balustrade gebonden hebben en vervolgens gesprongen hebben.

Optillen!

De schrik was bij Rutte duidelijk op z’n gezicht te zien. Zodra het Kamerlid begreep dat het om een zelfmoordpoging ging, riep hij “Optillen! Optillen!” Intussen kwam ook bevestiging van de politie dat het om een zelfmoordpoging ging. Of de man het overleefd heeft, is niet duidelijk. De Kamerleden die het incident zagen gebeuren, zijn uiteraard enorm van slag. Ook voor hen is er bijstand voorzien.

Het incident doet een beetje denken aan de zelfmoord van de Kroatische oud-generaal Slobodan Praljak. Die pleegde zelfmoord met een gif enkele minuten na zijn schuldigverklaring op het tribunaal in Den Haag. Daar werden extra veiligheidsvragen gesteld: Praljak zou geen toegang mogen gehad hebben tot het gif, maar overleed kort nadien in het ziekenhuis.

Wie met vragen zit kan de Zelfmoordlijn bereiken op het gratis nummer 1813 en op de website http://www.zelfmoord1813.be

Gesponsorde artikelen