Politie zet Brusselse jongeren uit recreatiepark, getuige dient klacht in voor “etnische zuivering”

Twee groepen Brusselse jongeren zijn door de politie uit het Gentse recreatiegebied Blaarmeersen gezet. Ze zouden de coronaregels niet nageleefd hebben en zouden zich agressief gedragen hebben. Nadien diende een getuige klacht in tegen de politie wegens “een etnische zuivering met veel machtsvertoon”.

Stad Gent

Dat heel wat Brusselse jongeren naar de kust afzakken, weten we al langer, maar ook het strand van het Gentse recreatiepark Blaarmeersen is blijkbaar populair bij jongeren uit deze hoofdstad. Iedereen, die zich op voorhand inschrijft en zich aan de coronaregels houdt, is er welkom. De afgelopen weken liep het er echter al enkele keren uit de hand waardoor de beveiliging en de politie er extra alert zijn.

Afgelopen maandag liep het opnieuw fout. Toen waren er in het recreatiegebied problemen met twee groepen Franstalige jongeren uit Brussel. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten. Ze droegen geen mondmasker en voetbalden tussen de strandgasten. Na enkele waarschuwingen stelden ze zich erg agressief op tegen de beveiliging.

(Brussel: algemene mondmaskerplicht van kracht nu alarmdrempel overschreven is.)

Polsbandjes doorgeknipt en klacht

De leiders van beide groepjes werden aangehouden en meegenomen naar het politiecommissariaat. Bij de andere jongeren werden de polsbandjes doorgeknipt. Zij moesten het recreatiedomein verlaten.

Maar daar stopt het verhaal niet. Zo meent een getuige dat de politieagenten hun boekje te buiten gingen en dient die klacht in. De Gentse vrouw spreekt op sociale media van “een ziekelijk en verschrikkelijk machts­vertoon” en zelfs “een etnische zuivering”: “Vele groepjes jongeren die Frans spraken en een donkere huidskleur hadden zijn (soms hardhandig) het terrein uit gezet. Ze zaten veelal op hun handdoek of stonden samen. Ze speelden geen muziek, waren niet aan het voetballen.”

(Van Ranst ziet uitgebreide losse bubbel niet snel terugkomen, wel versoepelingen in zicht als curve daalt.)

Klacht wordt serieus genomen

Waarnemend burgemeester Elke Decruynaere (Groen) stelt in de Mediahuis-kranten dat de klacht serieus genomen wordt: “Agenten staan onder een enorme druk en het is voor iedereen warm, maar dat mag op geen enkele manier goedpraten dat mensen anders worden behandeld omwille van hun afkomst. Dat is niet het beleid waar we in Gent voor staan en de korpschef deelt die mening.”

Decruynaere wil dat de politie grondig onderzoekt wat er is gebeurd: “Het resultaat van dat onderzoek zal bepalen welke opvolging hieraan wordt gegeven. Tegelijk moet duidelijk zijn dat wanneer bezoekers zich misdragen, dat niet blauwblauw wordt gelaten. Zij verpesten het voor iedereen die goede bedoelingen heeft. Hopelijk kunnen we snel terug naar een Blaarmeersen waar politie en beveiliging niet nodig zijn.”

(Bill Gates: “Coronapandemie zal eind 2021 gedaan zijn in rijke landen”.)

Meer
Lees meer...