Black: een uppercut van jewelste!

Black: een uppercut van jewelste!

Sinds zijn deelname aan ‘De slimste mens’ weet iedereen dat Adil El Arbi een wereldburger is met een zeer ruime algemene kennis. Shakespeare zal hem zeker ook niet vreemd zijn. Het is dus niet te verwonderen dat het verhaal van de tweede film van Adil en spitsbroeder Billal Fallah doet denken aan het wereldberoemde ‘Romeo and Juliet’ van diezelfde Shakespeare.

De filmmakers baseerden zich voor hun verhaal echter niet op Shakespeare, maar op twee romans van een Vlaamse schrijver, met name ‘Back’ en ‘Black’ van Dirk Bracke. We volgen twee tieners in Brussel. Marwan (Aboubakr Bensaïhi) is, samen met zijn broer, lid van de Marokkaanse jeugdbende ‘1080’. Ze houden zich vooral bezig met het stelen van handtassen e.d. Mavela (Martha Canga Antonio) is lid van ‘The Black Bronx’, een stelletje smeerlappen dat een eigen drugshandel onderhoudt. Als ze beiden opgepakt worden, ontmoeten ze elkaar in het politiebureau en worden ze verliefd op elkaar. Wat begint als een onschuldige tienerliefde, mondt algauw uit in een heuse bende-oorlog met zware gevolgen voor beide protagonisten.

Het getuigt van ‘cojones’ om een dergelijke film op het grote publiek los te laten. Er wordt een kant getoond van Brussel die mensen liever niet willen zien. De uitzichtloosheid van de toekomst van de migrantenjongeren wordt in de verf gezet. Velen hebben de moed niet om te vechten tegen hun bestaan. Ze zijn ervan overtuigd dat ze voorbestemd zijn om in een straatbende terecht te komen. Gebaseerd op getuigenissen van politiemensen en leden van jeugdbendes, schetst deze film het leven op straat in Brussel. Het gebruik van een ‘shaky’ camera en flitsende cuts verhogen de betrokkenheid. De rauwheid van hun bestaan wordt in de verf gezet. Hoe romantisch het raamverhaal ook is, zo hard is het leven op straat zelf. Het ene moment staan de jongeren grapjes te vertellen en het andere moment gaan de verschillende bendes elkaar te lijf. Knap gedaan!

Dat de makers voor de casting op zoek gingen naar echte jongeren uit Brussel (en niet naar acteurs) verhoogt het realisme. Vaak heb je het gevoel naar een docudrama te zitten kijken. Zo geloofwaardig is het spel van deze jonge ‘acteurs’ met Marwan en vooral Mavela op kop. Bij momenten doet de film denken aan Cidade de deus of Do the right thing, maar toch heb je nooit het gevoel dat je naar Hollywoodfilm zit te kijken. Deze film speelt zich af in Brussel en voor het eerst zien we Brussel ook zoals het is: mooi en angstaanjagend tegelijk. Wat mij betreft, wacht er Adil en Billal een hele mooie toekomst. Het is niet voor niets dat ze al een contract tekenden bij een agentschap in Hollywood. Het zijn echte filmliefhebbers die goed gekeken hebben naar hun grote voorbeelden, maar er uiteindelijk hun eigen ding mee doen. Black, een uppercut van jewelste!

XXXX

Van: Adil El Arbi & Billal Fallah

Met: Martha Canga Antonio, Aboubakr Bensaïhi, Soufinane Chilah, Emmanuel Cahon, Théo Cabeya, Simon Frey & Marine Scandiuzzi

Gesponsorde artikelen