‘Black Mirror’-bedenker Charlie Brooker: “Netflix ging meteen akkoord met Streamberry-aflevering”

Sinds donderdag 15 juni kan je op Netflix kijken naar het langverwachte zesde seizoen van Black Mirror. De eerste aflevering van dat nieuwe seizoen kreeg de naam ‘Joan Is Awful’ en gaat over een serie op het streamingplatform Streamberry. Dat platform lijkt wel heel sterk op Netflix zelf. Volgens Black Mirror-bedenker Charlie Brooker ging Netflix hier opvallend snel mee akkoord. “Ik hoopte eigenlijk op meer tegenspraak”, klinkt het.

We hebben er vier jaar op moeten wachten, maar Black Mirror is eindelijk terug met een nieuw seizoen. Het zesde seizoen van de reeks bestaat uit vijf gloednieuwe afleveringen, waarin we telkens een dystopische toekomst te zien krijgen waarin technologie ons kan helpen, maar dat er telkens ook een keerzijde is aan het verhaal.

Streamberry

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen kreeg de naam ‘Joan Is Afwul’. We maken in de aflevering kennis met Joan, die een doodgewoon leven lijkt te hebben. We krijgen te zien hoe ze ’s morgens opstaat, naar haar werk rijdt, naar de psycholoog gaat en afspreekt met haar ex. Wanneer ze ’s avonds neerploft in de zetel ontdekt ze plots een nieuwe reeks op het streamingplaftorm Streamberry. De reeks getiteld Joan Is Awful toont de dag die Joan net beleefde, met Salma Hayek die haar speelt.

Je hoeft geen mastermind te zijn om door te hebben dat het streamingplatform Streamberry duidelijk geïnspireerd is op Netflix. En erg positief komt de streamingdienst er niet uit. Zo is in de aflevering te zien hoe Joan overal mee instemde door de gebruikersvoorwaarden van Streamberry goed te keuren zonder ze te lezen, iets wat we waarschijnlijk allemaal gedaan hebben met die van Netflix. Toch gaf de streamingdienst snel toestemming om de aflevering te maken.

“Opvallend snel akkoord”

In een interview met Empire vertelde Black Mirror-bedenker Charlie Brooker dat Netflix meteen instemde met de aflevering. “We zeiden: ‘We hebben een streamingplatform met de naam Streamberry in een aflevering, mogen we dat laten lijken op Netflix?’. En ze gingen even weg en kwamen al snel – opvallend snel – weer terug. Ze zeiden gewoon: ‘Ja, oké’.”

Brooker gaf in hetzelfde interview ook aan dat hij eigenlijk hoopte dat Netflix wat meer tegenwerk zou bieden. “Er kwam geen enkele weerstand van Netflix. Dat was toch een beetje teleurstellend, want ik had graag kunnen zeggen: ‘Ik heb het toch gedaan want ik ben een anarchist’. Maar dat was dus niet nodig.”

Bekijk hier nog eens de officiële trailer voor het zesde seizoen van Black Mirror:

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...