Black Mirrors over grunge en verschillen tussen Vlamingen en Walen voor hun concert op Alcatraz

Napalm Records

Black Mirrors stond afgelopen weekend op het metalfestival Alcatraz. De band heeft een old school-geluid en bracht onlangs de plaat ‘Look Into The Black Mirror’ uit. Wij spraken het Brusselse Black Mirrors voor hun concert op Alcatraz.

Jullie geluid is zeer old school, maar jullie zijn zo jong. Wie zijn jullie invloeden?

Pierre (gitarist): “We hebben heel wat uiteenlopende invloeden, maar veel daarvan komt uit de jaren ’60 en ’70. Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Black Sabbath om er maar een paar te noemen. We hebben natuurlijk ook andere invloeden, zoals Queens Of The Stone Age, Nirvana, Alice In Chains, alle projecten van Jack White, Radiohead en de hele stoner rockscene.”

Marcella (zangeres): “We zijn opgegroeid met grunge, bands zoals Soundgarden, Pearl Jam en Hole. Ook dat kan je in onze muziek horen.”

Nieuwe plaat

Jullie hebben niet zo lang geleden de plaat ‘Look Into The Black Mirror’ uitgebracht. Zit er een concept achter dat album?

Marcella: “Het draait om mensen uitnodigen om naar onze muziek te luisteren, om ons te ontdekken. Het album is een resultaat van wat we op muzikaal én persoonlijk vlak ervaren hebben gedurende de laatste vijf jaar.”

Hoe zijn de nummers ontstaan?

Marcella: “Meestal komt het eerste idee van Pierre, een riff. Ik werk dan aan een melodie. Daarna kan hij uren aan een track sleutelen tot die bijna af is. Daarna proberen we het lied samen uit met onze drummer Paul en onze bassist Loïc.”

“Qua teksten schrijven we over ons dagelijks leven, maar ook over spirituele verwezenlijkingen. Er staat ook een lied met de naam Burning Warriors op het album dat gaat over de grootste slachting van indianen in Amerika. Dat gebeurde in 1890 bij Wounded Knee, 300 Lakota-indianen zijn toen omgebracht door het Amerikaanse leger.”

Napalm Records

“Bluesy grunge”

Als je een genre of tag op je muziek zou moeten plakken, wat zou het dan zijn?

Pierre: “Laten we maar bluesy grunge zeggen. Bijna alle bands, waar we naar luisteren, komen van de blues als het om invloeden gaat. Denk aan Led Zeppelin en Jimi Hendrix. Ik zeg grunge, omdat de scene in Seattle zo inspirerend was. De manier waarop zij efficiënte tracks schreven met mooie melodieën en catchy zanglijnen, begeleid door een gigantische, overstuurde sound, proberen we zo veel mogelijk in onze muziek te verwerken.”

Staan jullie liever op festivals of in café’s?

Pierre: “Festivals! Het is zomer, dus je kan genieten van het mooie weer, voor een groter publiek spelen, nieuwe bands ontdekken en ontmoeten. De backstage van festivals is altijd geweldig. Iedereen gaat met elkaar om en geniet van de sfeer.

Marcella: “Ik hou van festivals, vooral in open lucht, maar ik vind clubs nog leuker. Je staat dichter bij het publiek en voelt je meer verbonden met hen.”

Verschillen tussen Vlaams en Waals publiek?

Is er een verschil tussen een Vlaams en een Waals publiek?

Pierre: “Een Vlaams publiek lijkt meer naar rock te luisteren dan een Waals.”

Marcella: “Ik denk dat Vlamingen meer mee zijn met de angelsaksische muziekcultuur dan Walen. Maar als het op optredens aankomt, zijn er geen verschillen. Een Belgisch publiek houdt gewoon van goede rock en lekkere pintjes!”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Pierre: “We gaan veel touren en daarna gaan we nieuwe songs schrijven om zo snel mogelijk een tweede plaat uit te brengen.” 

Napalm Records

Gesponsorde artikelen