Hoe blijf je gemotiveerd als werkzoekende? 10 tips!

Of je nu opnieuw op de arbeidsmarkt terecht komt, of dat je op zoek gaat naar je eerste job, het proces van het zoeken naar je droomjob, het solliciteren en de (online) interviewgesprekken kunnen voor iedereen ontmoedigend zijn, vooral wanneer je het gevoel hebt dat je vastzit in een sleur. Op zo’n moment is het niet eenvoudig om de moreel hoog te houden en de hele tijd optimistisch te blijven. Daarom deelt staffing specialist Walters People graag 10 tips die je zullen helpen om de motivatie erin te houden tijdens je zoektocht naar je droomjob.

1. Geef jezelf een doel

Definieer een realistische doel voor jezelf. Ga, in plaats van te solliciteren voor 20 vacatures op één dag, voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit. Door te beginnen met kleine maar effectieve acties zoals het bijwerken van je LinkedIn-profiel, het volgen van voor jou interessante organisaties en het contact leggen met de juiste mensen in je sector, toon je jezelf en je eigen interesses. Wanneer je voor jezelf onrealistische doelen stelt, blijf je enkel teleurgesteld achter.

2. Maak een plan

Begin met de basis. Stel jezelf vragen zoals ‘Welke bedrijven staan bovenaan mijn prioriteitenlijst?’ Het noteren van je top vijf van voorkeursbedrijven kan je helpen om een slim en doelgericht plan voor je zoektocht naar een job uit te werken.

De volgende stappen zijn het onderzoeken van de door jou gekozen top vijf en het leren kennen van deze organisaties, hun concurrenten, hun bedrijfscultuur, hun vacatures en interne doorgroeimogelijkheden. Zo kom je erachter wat je precies wil en hoe jouw ervaringen en vaardigheden hier bij aansluiten. Dergelijk plan zal je gaandeweg helpen om de vakjes af te vinken en op koers te blijven.

3. Visualiseer je droomjob

Waar zie jij jezelf werken? Visualiseer je droomjob even: je functietitel, de organisatie, je salaris, en de locatie. Jezelf voorstellen in deze ideale situatie, terwijl je ook het eindresultaat visualiseert, kan je helpen om jezelf eraan te herinneren waarom je dit doet. Het creëren van een ‘vision board’ kan je hierbij helpen.

Het is belangrijk om tijdens dit proces vriendelijk voor jezelf te zijn. Stimuleer jezelf op een manier waarop je wil dat anderen je steunen tijdens je zoektocht en onthou dat je waarde niet afneemt omdat iemand anders het nog niet in de gaten heeft.

4. Luister of kijk naar motiverende sprekers

Doe wat research naar interessante motiverende sprekers en schrijf je in om een sessie te bekijken of erover te lezen. Je zal verbaasd zijn hoe het kijken naar één ‘Ted Talk’ bijvoorbeeld een idee kan ontketenen of je dat extra duwtje in de rug kan geven waar je naar op zoek was.

Zodra je sprekers hebt gevonden waar je jezelf mee identificeert, kan je een alert instellen zodat je op de hoogte blijft van hun nieuwe content, zodat je nooit meer een kans mist om van hen te leren.

5. Abonneer je op sectorspecifieke blogs

Gebruik deze tijd om je te omringen met leiders in je sector. Door op de hoogte te blijven van hun activiteiten, geraak je meer vertrouwd met de markt en eventuele sectorspecifieke nieuwigheden of ontwikkelingen. Zodra je meer kennis hebt over de sector, kan je in het interviewstadium de gesprekken hierover naar een hoger niveau tillen.

6. Creëer een portfolio van getuigenissen

Het maken van een verzameling van eventuele getuigenissen die je hebt, zal je doen inzien welke vaardigheden en talenten je hebt, die je misschien niet allemaal hebt benadrukt in je CV. Dit kan van alles zijn, van een LinkedIn aanbeveling tot een klantenbeoordeling of de feedback van een manager.

Niet alleen kan je deze getuigenissen tijdens het interviewproces voorleggen aan potentiële werkgevers, ze komen ook je persoonlijke motivatie ten goede. Neem de tijd om je prestaties te erkennen en wees trots op hoe ver je bent gekomen.

7. Wees dankbaar

Neem even de tijd om na te denken over alle dingen waar je dankbaar voor bent, zowel persoonlijk als professioneel. Een goede manier om gemotiveerd te blijven is om aan het eind van elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

Door aan het eind van de week op deze punten opnieuw te lezen, kan je alle positieve punten benadrukken en de onzekerheden of onzekerheden die je zoektocht naar een job in de weg hebben gestaan, doorbreken.

8. Ontdek je toegevoegde waarde

De beste manier om je gewaardeerd te voelen, is door steun en waardering te tonen aan anderen. Geef terug aan degenen rondom je die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een door hen bijvoorbeeld een bedankbriefje te sturen.

Zie je het groter, dan kan je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaan doen voor een lokaal doel, geld inzamelen voor het goede doel, of helpen met een project waarvan je gelooft dat liefdadigheidshandelingen je goed van pas komen om positieve relaties op te bouwen en te beseffen dat hetgeen je doet ook een impact kan hebben.

9. Vermijd je eigen ergste vijand te zijn

Wanneer de dingen niet gaan zoals gepland, is de eerste persoon waar we het moeilijk mee hebben vaak onszelf. Het is belangrijk om tijdens dit proces vriendelijk voor jezelf te zijn.

Moedig jezelf aan op een manier waarop je wil dat iemand anders je steunt tijdens je zoektocht en onthou dat je waarde niet afneemt omdat iemand anders het nog niet in de gaten heeft. Blijf doorgaan totdat je potentieel wordt gezien en gehoord door de juiste werkgever.

10. Omring je met een netwerk dat je steunt

Sommige mensen motiveren je en brengen het beste in je naar boven. Omring jezelf met dit soort mensen, die willen wat het beste voor je is. De positieve energie van een sterk ondersteunend netwerk zal je aanmoedigen om door te zetten en te streven naar de juiste job voor jou.

Lees ook:

Meer
Lees meer...