“Blijkbaar is er front Crombez-Francken in de maak”: groene irritatie over aanval van sp.a op ‘betaalbaarheid klimaatplannen’

“Blijkbaar is er front Crombez-Francken in de maak”: groene irritatie over aanval van sp.a op ‘betaalbaarheid klimaatplannen’

Sp.a zette afgelopen weekend keihard de aanval in op Groen, hun grote concurrent op links. Dat doet sp.a-voorzitter John Crombez op de plek waar het voor Groen pijn kan doen: de betaalbaarheid van hun ambitieuze klimaatplannen. Het zit Groen bijzonder ongemakkelijk, zowel voorzitter Meyrem Almaci als boegbeeld Kristof Calvo reageren geprikkeld. 

“Een klimaatwet die niet zegt van waar de middelen moeten komen en niet zegt wie dat gaat betalen, een klimaatwet die niet sociaal is, is een klimaatwet die niet af is. Dat doe je niet met groene taksen op de kap van de mensen. Meyrem vergist zich daar.”

Die scudraket vertrok afgelopen weekend op het ‘Go Left’-congres van de sp.a in Antwerpen richting de groenen. Niet onlogisch: socialisten en Groen zijn communicerende vaten, al jarenlang, voor de kiezer. Toen de groenen in 2003, na een regeringsdeelname, compleet ineen stuikten, was dat net het moment waarop sp.a-voorzitter Steve Stevaert zijn partij naar bijna historische hoogtes bracht. En als Groen vandaag in de peilingen de tweede partij in Vlaanderen wordt, dan gaat dat ten koste van de sp.a, die flirt met de drempel van de dubbele cijfers.

Niet onlogisch dus, dat Crombez wat terrein terug wil winnen van de groenen. In een uitgesproken links congres afgelopen weekend lag het accent zwaar op koopkracht. De nadruk ligt op het nieuwe orderwoord van sp.a: “zekerheid”. Daarrond zal de sp.a haar campagne bouwen: zijn er straks nog pensioenen, is het leven nog betaalbaar?

“Ik snap het echt niet, John”

Maar daarbij viseert sp.a dus niet enkel de rechtse partijen, de grote bedrijven of de miljonairs (die kregen uiteraard ook een stevige sneer op het sp.a-congres) maar ook de groenen. “Groene taksen op de kap van de mensen”, het kwam stevig aan bij Groen. Want het is net hetzelfde discours dat ook andere partijen, N-VA op kop, hanteren ten opzichte van groen: de klimaatplannen gaan vooral erg veel kosten. “Ik betreur dat Crombez een debatfiche van de N-VA heeft overgenomen’, reageerde Groen-voorzitter Meyrem Almaci in De Standaard.

Kristof Calvo (Groen) deed er op Twitter nog een stevige schep bovenop. “Blijkbaar is er een front Crombez-Francken in de maak tegen Groen. Ik snap het echt niet, John Crombez”, zo lanceerde Calvo. “Beetje belachelijke tweet”, zo riposteerde de sp.a-voorzitter.

Toch is de speldenprik van sp.a inderdaad erg gelijklopend met de aanvallen die de N-VA de afgelopen weken lanceerde op Groen. Het thema van ‘groene belastingen’, en extra kosten voor de bevolking, door de klimaatplannen wordt al weken in de markt gezet door de Vlaams-nationalisten. Op de portefeuille spelen, het kan een erg effectieve techniek zijn in verkiezingstijden. Dat online activisten ondertussen het logo van Groen kaapten, en er “Heb je te veel poen, stem dan op Groen”, op plakten, is in die zin veelzeggend.

Taks op zwembaden voor miljonairs

Want onderliggend is er wel degelijk een kwetsbaarheid voor Groen. Recente peilingen tonen niet alleen aan dat Groen op heel stevige steun kan rekenen, en misschien zelfs de grootste politieke familie kan worden in de Kamer. Tegelijk zijn mensen niet bereid straks te gaan betalen voor een ambitieus klimaatbeleid. Dat bleek in een iVox online peiling bij 1.000 respondenten van Het Laatste Nieuws. 60 procent van de kiezers is niet bereid meer te betalen voor het klimaatbeleid, slechts 34 procent ziet dat wel zitten. En ook dan nog gaat het maar om een beperkte bereidheid: slechts 4 procent wil meer dan 10 procent extra belasting betalen, 48 procent wil slechts 5 procent of veel minder extra gaan bijdragen.

Het is dus absoluut niet zo gek van de tegenstanders van Groen, ook sp.a om op het thema ‘betaalbaarheid’ te gaan hameren. Opvallend ook dat sp.a en Groen daarbij ook fel kibbelden over een voorstel dat Groen-voorzitter Meyrem Almaci op de Zevende Dag lanceerde: “Wij willen niet dat een miljonair met een zwembad dat zwembad kan blijven verwarmen met elektriciteit aan 6 procent BTW.” Maar dat werd door sp.a aangegrepen om net hun punt te maken: “Zijn jullie dan ook tegen 6 procent op brood en aardappelen. Miljonairs eten dat ook hoor?”, zo reageerde Conner Rousseau, de sp.a-lijsttrekker voor het Vlaams parlement in Oost-Vlaanderen scherp. De discussie tekent meteen heel de strijd die er aankomt op links.

Gesponsorde artikelen