Blijven sp.a, Open Vld en CD&V dan wel met PS regeren in Brussel? Vlaamse partijen staan voor lastige keuze

Blijven sp.a, Open Vld en CD&V dan wel met PS regeren in Brussel? Vlaamse partijen staan voor lastige keuze

De crisis tussen het cdH en de PS, waarbij die eerste “op zoek gaat naar nieuwe coalitiepartners” sleurt de Vlaamse partijen mee in een crisis. Want in Brussel zitten zowel Open Vld als CD&V en sp.a in één regering met de PS. Blijven zij dan zitten, en met wie gaat de ploeg verder: dat zijn vragen waar niemand een antwoord op heeft. 

Hoe moet het verder met de Brusselse regering? Niemand die het echt weet. Met een luide knal blies het cdH elk vertrouwen in de ploeg op: ze willen dat de PS eruit stapt. “Sans les socialistes”, zo liet Benoît Lutgen verstaan. De PS is voor hem de oorzaak van heel de malaise en hij is naar eigen zeggen “gedegouteerd”.

Maar hoe zit het aan Vlaamse kant? Kunnen de CD&V, Open Vld en sp.a zich dan wel nog veroorloven om verder te doen met de PS? Of moeten ook zij de banden doorsnijden, zoals de sp.a eigenlijk in Brussel stad al gedaan heeft? Want daar zat Ans Persoons (sp.a) als schepen mee in het stadsbestuur, maar werd er bij de stoelendans waar Yvan Mayeur (PS) plaats ruimde voor Philippe Close (PS) geen plaats meer gereserveerd voor de sp.a. Dat ontlokte bij John Crombez (sp.a) de uitspraak “laffe boeren” over Open Vld, die wel verder deden met de PS en MR.

“We bekijken de situatie”

Of ze in de Brusselse regering nu zo ver gaan van het cdH te volgen is hoogst onduidelijk. “We bekijken nog hoe we met deze situatie zullen omgaan en we communiceren er later nog over”, zo zegt sp.a-woordvoerster Sarah Vandecruys aan newsmonkey.

Ook bij CD&V een soortgelijk geluid. “Wij zullen eerst intern overleggen, tot dan communiceren wij niet”, zo zegt de woordvoerder van Bianca Debaets (CD&V), de staatssecretaris van de christendemocraten in de Brusselse regering.

Bij Open Vld verwijst de woordvoerder naar de tweet van voorzitter Gwendolyn Rutten. Die had via Twitter laten weten dat de federale regering niet verandert. “Een sociaal-economische hervormingsregering met 4. Met dit sterke project én deze partijen werken we verder.” Dat signaal gaf premier Charles Michel (MR) ook al: blijkbaar willen ze vooral duidelijk maken dat het cdH nu niet plots federaal welkom is.

“Het is belangirjk om niet te snel en impulsief te werk te gaan”, zo laat Open Vld weten. In Brussel leveren ze met minister Guy Vanhengel (Open Vld) de sterke man aan Vlaamse kant. Maar Vanhengel heeft altijd goede banden gehad met de Brusselse PS. Of die nu plots opgegeven worden, omdat het cdH alles opblaast, is maar zeer de vraag.

Gesponsorde artikelen