BlockBerryCreative probeert leden LOONA via rechtbank tegen te houden nieuwe carrière te starten

De heisa rond de K-popgroep LOONA is nog niet voorbij. Hoewel verschillende leden de groep en het agentschap BlockBerryCreative in de afgelopen maanden verlieten, hangt er hen nu toch nog een nieuwe rechtszaak boven het hoofd. En die zou grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van hun carrière.

Van de twaalf leden die tot vorig jaar deel uitmaakten van de K-popgroep LOONA, zijn er nu nog maar zeven aangesloten bij het agentschap BlockBerryCreative. Maar de vijf die al vertrokken, worden nu opnieuw aangeklaagd door hun voormalige agentschap.

LOONA

Eind vorig jaar liet het agentschap BlockBerryCreative in een statement weten dat Chuu niet langer deel uitmaakt van de groep LOONA. De zangeres zou uit de groep gezet zijn omdat ze “agressieve taal gebruikte en haar macht tegenover de stafleden misbruikte”. Later werd echter duidelijk dat er heel wat meer aan de hand was. Zo werden de leden fel onderbetaald door het agentschap en maakten ze zelfs verlies door de bepalingen in hun contract. 

Chuu had daarom begin 2022 een rechtszaak aangespannen tegen het agentschap, waarbij ze haar gelijk haalde. Daardoor had Chuu betere arbeidsvoorwaarden, maar de relatie tussen haar en het agentschap was sterk verbitterd. Dat alles kwam tot een hoogtepunt in het najaar, waarbij Chuu aan de deur werd gezet. 

Negen leden naar rechter

Kort nadat Chuu de groep en het agentschap verliet, volgde het nieuws dat negen van de overige elf leden naar de rechter waren gestapt in een poging om hun contract te beëindigen. Het ging daarbij om Heejin, HaSeul, Yeojin, Kim Lip, JinSoul, Choerry, Yves, Go Won en Olivia Hye. Hyunjin en Vivi besloten toen om niet naar de rechter te stappen. BlockBerryCreative ontkende dit aanvankelijk en kondigde enkele dagen later zelfs een nieuw album van de groep aan. Maar die comeback werd geboycot door de fans van LOONA, waardoor het agentschap besloot om de release voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Enkele weken later bleek dat de negen leden wel degelijk juridische stappen hadden gezet tegen BlockBerryCreative. Vier leden (HeeJin, Kim Lip, JinSoul en Choerry) hadden de zaak namelijk gewonnen en mochten het agentschap dus verlaten. De vijf andere leden verloren hun zaak, omdat hun contract licht afweek van dat van de andere vier.

Nieuwe zaak

Maar nu heeft BlockBerryCreative een nieuwe zaak aangespannen. Met die zaak wil het Chuu verbieden om nog in de entertainmentindustrie te werken. Volgens het agentschap wilde Chuu in 2021 een contract tekenen bij het agentschap BY4M STUDIO, terwijl ze nog onder contract stond bij BlockBerryCreative. Dit zou volgens het agentschap contractbreuk zijn.

Chuu reageerde hier al op en liet weten dat ze het agentschap waar ze volgens BlockBerryCreative een contract wilde tekenen niet kende in 2021. “Het is ondraaglijk dat ze niet alleen mij maar ook de andere leden proberen te verstrikken in leugens. Ik zal hier snel gepast op reageren.”

BlockBerryCreative liet ook al weten dat het een gelijkaardige rechtszaak zal starten tegen HeeJin, Kim Lip, JinSoul en Choerry, de andere leden die het agentschap verlieten.

Meer
Lees meer...