Bloed geven kan vanaf nu op elke leeftijd, op deze locaties kan je doneren

Bloed geven kan vanaf nu op elke leeftijd, op deze locaties kan je doneren

Vanaf nu kunnen mensen ouder dan 71 jaar ook bloed geven. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) schaft de leeftijdsbeperking voor bloeddonatie af. Dat zou een winst moeten opleveren van 8.000 donoren, zo bevestigt het Rode Kruis. 

In 2011 trok de regering de maximumleeftijd op van 66 naar 71 jaar, maar nu heft minister Maggie De Block elke leeftijdsbeperking op. Dat wil zeggen dat iedereen die ouder is dan 71, nu ook bloed, plasma of bloedplaatjes mag doneren. Maar er is wel een voorwaarde aan verbonden: ze moeten voor hun 66ste al eens bloed gegeven hebben en de laatste donatie mag niet langer dan drie jaar geleden zijn.

Grotere bloedvoorraad

Goed nieuws dus, want “zo versterken we de bloedvoorraad om levens te redden”, zegt De Block. Elk jaar zou dat dus 15.000 extra donaties opleveren. In 2017 kon het Rode Kruis zich gelukkig prijzen met maar liefst 371.209 donaties.

Natuurlijk weet het Rode Kruis nog steeds het beste wie geschikt is voor bloed te geven en wie niet. “De donorarts van Rode Kruis Vlaanderen zal oordelen tot wanneer iemand bloed mag en kan geven”, legt De Block uit. “De individuele gezondheidstoestand is essentieel om te bepalen of het veilig is.”

Istock

Hier kan je bloed of plasma geven

Voor de openingsuren kan je de website van het Rode Kruis raadplegen.

Gesponsorde artikelen