Left Right
scrollTop top

Bloedbad bij Carrefour: 2.400 ‘vrijwillige vertrekken’ in Frankrijk, waarschijnlijk ook België aan de beurt


Bloedbad bij Carrefour: 2.400 ‘vrijwillige vertrekken’ in Frankrijk, waarschijnlijk ook België aan de beurt

Bij Carrefour halen ze momenteel het hakmes boven. In het kader van het toekomstplan ‘Carrefour 2022′, dat op twee jaar tijd voor zo’n 2 miljard euro aan besparingen moet zorgen, worden op de hoofdzetel in Parijs 2.400 werknemers ontslagen. Al spreekt Carrefour niet van ontslagen maar van ‘vrijwillige vertrekken’. Alle hoofdzetels zouden zo ‘gerationaliseerd’ worden, dus ook de Belgische zetel wacht waarschijnlijk slecht nieuws.

Carrefour zal zijn hoofdzetels, in alle landen, gaan rationaliseren. Wat ze daarmee bedoelen? In Frankrijk gaan ze zo op de hoofdzetel in Parijs nagenoeg een kwart van de werknemers laten afvloeien. 2.400 van de in totaal 10.500 werknemers zouden daar ‘vrijwillig’ moeten vertrekken.

Belgische hoofdzetel

Ook in ons landen zou er een rationalisering van de hoofdzetel, in Brussel, moeten volgen, maar daar is nog niets concreet. Voorlopig wil de Belgische afdeling van de Franse supermarktketen niet reageren. Donderdagnamiddag staat er wel een bijzondere ondernemingsraad gepland.

Hoewel er nog niets geweten is, lijken er voorlopig dus toch vooral donderwolken boven de Brusselse zetel te samen te troepen. “We vrezen toch dat ook de aankondiging in België niet altijd happy en rooskleurig zal zijn”, bekent Kristel Van Damme, vakbondssecretaris bij de christelijke bediendebond LBC, aan VTM NIEUWS. Ook haar collega van de liberale vakbond ACLVB, secretaris Tom Van Droogenbroeck, ziet het somber in: “We zullen nog twee dagen ons hart moeten vasthouden.”

Grootste online verkoper

Naast het verslanken van hun werknemersbestand zal Carrefour hun assortiment ook verkleinen en meer internationaal gaan aankopen. Die besparingen zijn nodig om de zware investeringen van het Franse bedrijf te bekostigen. Zo zouden er, onder andere, in de komende 5 jaar wereldwijd 2.000 buurtwinkels moeten bijkomen en willen ze bijna 3 miljard euro gaan investeren in het digitale platform. Carrefour wil daardoor op termijn de grootste online voedingsverkoper worden.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308