Bloedheet vandaag en daarna pittige onweersbuien, heel felle windstoten en zelfs hagel

Bloedheet vandaag en daarna pittige onweersbuien, heel felle windstoten en zelfs hagel

Vanavond en vannacht trekken regen- en onweersbuien over ons land. De onweders kunnen pittig zijn en gepaard gaan met felle rukwinden, hagel en overvloedige neerslag. Maar eerst moet de hittegolf z’n climax nog krijgen. Het wordt in sommige delen van het land 37, mogelijk zelfs 38 graden.

39 zit er zelfs in voor de Kempen en Limburg als je het Nederlandse weermodel HARMONIE van de KNMI mag geloven. In de namiddag en avond neemt vanuit het zuidwesten de kans op een zware onweersbui toe. De onweersbuien verlaten aan het eind van de nacht via het noordoosten het land.

Vanaf het begin van de dag maakt de zon overuren en daarmee loopt de temperatuur snel op. Tegen het middaguur is het al 30-34 graden. Er trekt een enkele sluierwolk over het land, maar deze houdt het zonlicht niet of nauwelijks tegen.

Vanmiddag blijft de zon uitbundig schijnen en het wordt bloedverzengend heet. De temperatuur stijgt naar circa 30 graden aan de Kust. In het oosten wordt het ruim 37 graden en in de Zuiderkempen en Noord-Limburg kan het zeer lokaal zelfs 38 graden worden.

Windstoten tot 100 per uur

Aan het eind van de middag trekken sluierwolken vanuit het zuidwesten het land in. Vanavond neemt de kans op onweersbuien verder toe. Vanwege de hitte is er veel energie in de atmosfeer aanwezig en de buien kunnen dan ook zwaar uitpakken. Bij onweersbuien is kans op hagel en windstoten kunnen plaatselijk uithalen tot 100 km per uur.

Maar … niet overal

Ondanks alles: die buien hebben een plaatselijk karakter en het kan best dat het op veel plaatsen zelfs droog blijft. De avond verloopt bijzonder warm met aan het eind van de avond regionaal nog temperaturen van 30 graden. Tijdens buien is het ook nog altijd een graad of 24.

Ook de komende nacht is nog kans op enkele onweersbuien. De buien trekken in de loop van de nacht naar het noordoosten weg.

Goed voor de natuur?

De droge natuur kan wel wat water gebruiken, maar juist onweersbuien kunnen funest zijn voor droge planten en bomen. Wanneer de bliksem inslaat is er een grotere kans op natuurbranden.

Ook morgen is er een kleine kans op een onweersbui. Met maxima van 24-25 graden tot lokaal 30 (in de Kempen en Limburg) komt aan de hittegolf op veel plaatsen nog geen einde, maar het is wel minder heet dan vandaag.

Donderdag dan wel overal regen?

Donderdag volgt later op de dag en in de avond mogelijk regen op grote schaal. Vrijdag is het echt gedaan met de warmte en wordt het “maar” tot 22 graden. Maar daarna gaan de temperaturen alweer de hoogte in, zij het naar een comfortabele mid-twenties.

Ondanks alles: die buien hebben een plaatselijk karakter en het kan best dat het op veel plaatsen zelfs droog blijft. De avond verloopt bijzonder warm met aan het eind van de avond regionaal nog temperaturen van 30 graden. 

Gesponsorde artikelen