Blue Origin hoopt dit jaar opnieuw bemande vluchten naar de ruimte uit te voeren

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwe space race? Schrijf je dan nu via deze link in op Space Insider van ruimtefanaat Andrei Stiru en ontvang elke week de nieuwste weetjes over de ruimte in je inbox.

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, liet vrijdag in een mededeling weten dat het binnenkort terug bemande vluchten naar de ruimte wil uitvoeren. 

Waarom is dit belangrijk?

De nieuwe race naar de ruimte is volop aan de gang. Blue Origin hoopt daarin een grote rol te spelen. Het bedrijf ontwikkelt herbruikbare raketten die moeten gebruikt worden door ruimtetoeristen. 

In het nieuws: Blue Origin was sinds september 2022 niet in staat om lanceringen uit te voeren. 

  • Toen mislukte een onbemande lancering, nadat een straalpijp van de motor defect bleek te zijn. De New Shepard-raket, hetzelfde model waarmee bemande vluchten worden uitgevoerd, stortte toen neer op aarde in plaats van te landen, terwijl de NS-23-capsule, waarin zich een wetenschappelijke lading in bevond, een noodlanding moest maken.
    • Een lichtpuntje: moesten er mensen aan boord zijn geweest, zouden zij het hebben overleefd. Dat is goed nieuws voor Blue Origin, want in diezelfde soort capsule werden al meermaals mensen – waaronder Bezos zelf – naar de rand van de ruimte vervoerd.
  • Na de mislukte vlucht moest Blue Origin samen met de Federal Aviation Administration (FAA), de luchtvaartwaakhond van de VS, een onderzoek uitvoeren. Hoewel dat een standaard procedure is, verloor het bedrijf daardoor behoorlijk wat tijd. 
  • Vrijdag liet de FAA weten dat het Blue Origins rapport, dat nu klaar is, aan het bekijken is. Als het agentschap groen licht geeft, kan het bedrijf terug lanceringen uitvoeren. 

Bemande vluchten

Uitgezoomd: Blue Origin vaart een andere koers dan bedrijven als SpaceX, door ervoor te kiezen zich te focussen op ruimtetoerisme.

  • SpaceX, Rocket Lab, Relativity Space en anderen voeren vooral onbemande lanceringen uit. Hoewel SpaceX ook bemande vluchten uitvoert, maken die maar een klein deel van het totaal uit.
  • Blue Origin heeft de voorbije jaren echter meer bemande dan onbemande vluchten uitgevoerd. Sinds het in juli 2021 voor het eerst mensen naar de (rand van de) ruimte bracht, werden al zes bemande missies uitgevoerd. In dezelfde periode werden slechts twee onbemande missies gelanceerd, waaronder de mislukte NS-23-missie.
  • Het bedrijf wil ruimtetoerisme toegankelijker maken met zijn herbruikbare raketten. Later is het de bedoeling dat een langdurige aanwezigheid in de ruimte wordt verwezenlijkt voor “miljoenen mensen”. Blue Origin ziet een toekomst waarin vervuilende industrieën naar de ruimte verhuizen, om zo de aarde (de “blauwe oorsprong van de mens”, waar het bedrijf zijn naam aan te danken heeft) te redden.
Meer
Lees meer...