Blunder voor NASA: eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling gaat niet door omdat de pakken te groot zijn

Blunder voor NASA: eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling gaat niet door omdat de pakken te groot zijn

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kondigde enkele weken geleden met veel toeters en bellen aan dat deze vrijdag de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling zou doorgaan. Maar de plannen in het internationale ruimtestation ISS worden gewijzigd omdat er niet genoeg ruimtepakken in de juiste maat voorzien zijn. En dat is wel degelijk nodig om een veilige ruimtewandeling te garanderen.

NASA kondigde eerder deze maand nog aan dat de vrouwelijke astronauten Christina Koch en Anne McClain de eerste ruimtewandeling, waaraan geen enkele man meewerkt, zouden uitvoeren op vrijdag 29 maart. Hun missie: het ISS verlaten om nieuwe batterijen te installeren. Dat soort missies werd in het verleden enkel al uitgevoerd door teams van ofwel uitsluitend mannen ofwel door gemengde teams.

Maar vandaag laat NASA met de staart tussen de benen in een persbericht weten dat bovenstaande missie afgeblazen wordt, “onder andere omdat er niet genoeg geschikte ruimtepakken voorhanden zijn”.

“McClain ondervond tijdens haar eerste ruimtewandeling dat een medium bovenstuk (zo’n beetje de T-shirt van het ruimtepak, red.) haar het beste past”, laat NASA weten. Het probleem is dat er tegen vrijdag slechts één exemplaar van zo’n bovenstuk gemaakt kan worden en dat is bestemd voor Koch.”

(Voor het eerst in 104 jaar zagen we enkele nachten geleden een ‘superwormmaan’.)

Niet ongevaarlijk

Een juist formaat van ruimtepak is uiterst belangrijk. Daar wijst ook de ruimtevaartwebsite space.com op. Door de microzwaartekracht in de ruimte word je groter en dat kan voor gewrichtsproblemen zorgen, zeker als je een ruimtepak van de foute maat draagt. McClain schreef op Twitter nog dat ze tegenwoordig 2 inches (iets meer dan 5 centimeter) groter is dan voor haar eerste ruimtewandeling.

(Het heeft acht jaar geduurd eer de Amerikanen weer een astronaut in de ruimte konden zetten.)

Damage control van NASA

NASA doet in z’n persbericht nog aan damage control en benadrukt dat McClain vorige week de dertiende vrouw was die een ruimtewandeling ondernam en dat Koch de veertiende wordt. De nieuwe ruimtewandeling van McClain is “voorlopig verplaatst” naar 8 april. Zowel mannen als vrouwen zullen helpen om die missie tot een goed einde te brengen. Koch onderneemt op 14 april opnieuw een ruimtewandeling.

Maar eerlijk is eerlijk: de allereerste vrouw die ooit een ruimtewandeling ondernam, was geen westerse, maar wel de Sovjet-kosmonaut Svetlana Savitskaya. Dat gebeurde ondertussen al 35 jaar geleden. Sinds het midden van de vorige eeuw hebben al meer dan 500 mensen zich in de ruimte begeven, maar slechts 11 procent van hen is vrouw.

(De Beresheet vertrok een maand geleden naar de maan met aan boord de Thora.)

Gesponsorde artikelen