Blurred Lines is plagiaat van Marvin Gaye, maar … hoor jij het ook?

Blurred Lines is plagiaat van Marvin Gaye, maar … hoor jij het ook?

Blurred Lines, de wereldhit van Robin Thicke en Pharrell Williams uit 2013, is plagiaat bevonden van Marvin Gayes nummer Got to give it up (1977). De twee moeten de nabestaanden van Marvin Gaye 7,4 miljoen dollar betalen, zo’n 6,8 miljoen euro. 

Is er iets van aan? Beluister hier zelf een back-to-back montage

Niet overtuigd? Misschien lukt het met deze volledige mash-up wel: 

De mash-up werd gemaakt door de nabestaanden van Marvin Gaye en werd als bewijsmateriaal naar voren gebracht in de rechtszaal. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat dat gebeurde.

De achtkoppige jury ging akkoord dat de twee nummers een perfecte, natuurlijke match vormen omdat ze geluidsmatig perfect op elkaar lijken. 

Daarnaast hadden de Gayes ook nog musicologen ingeschakeld om acht heel opvallende overeenkomsten uit te leggen zoals de herkenbare zin in het melodie van de refrein, de baslijn, de synthesizers en de ongewone ‘percussiestemmen’. 

Wat hebben Pharrell en Robin daar op te zeggen?

Ze houden alletwee vol dat ze de muziek van Marvin Gaye niet hebben gekopieerd, al gaf Robin Thicke in een interview met GQ in 2013 wel toe dat ze fan waren van Marvin Gaye, en specifiek van het nummer Got to give it up. Hij zei toen: “Damn, wat een fantastisch nummer. Wij zouden ook zoiets moeten maken, iets met dezelfde groove. Pharrell begon iets te spelen, een half uur later was het geschreven en nog enkele uren later was het opgenomen.” 

Niet iedereen gaat akkoord met het verdict

Larry Iser, een advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht, is kritisch. “Deze uitspraak ‘has blurred the lines’ tussen de beschermbare delen van muziek (zoals de volgorde van de noten) en de onbeschermbare stijl of groove, zoals die van Marvin Gaye. Hij was de Prince of Soul maar dat wil niet zeggen dat je de rechten tot een genre bezit. Pharrell Williams en Robin Thicke brachten een hommage aan het gevoel van Marvin Gaye, en dat is geen inbreuk op zijn intellectueel eigendom.”

Ook de advocaat van Robin en Pharrell, Howard King, bracht aan dat er geen overeenkomsten waren tussen de partituren van beide nummers. 

Maar de jury ging daar duidelijk niet mee akkoord. De 5,8 en 5,1 miljoen die Robin en Pharrell verdienden aan het nummer gaat dus grotendeels naar de Gaye-familie: 4 miljoen dollar voor het schenden van het copyright, en 1,8 miljoen en 1,6 miljoen respectievelijk als schadevergoeding voor de winsten die de copyrightschending hebben opgebracht. 

Het verandert natuurlijk niets aan het feit dat het een tof en uiterst dansbaar nummer blijft: 

Gesponsorde artikelen