In Bobbejaanland kan je tot en met zondag 4 november sidderen, beven en spreekwoordelijk in je broek schijten van angst, want het Halloween-seizoen is er weer van start gegaan. En dit jaar hebben ze met een speciaal spookhuis rond de Vlaamse horrorfilm ‘Welp’ een nieuwe trekpleister van formaat. Maar niet iedereen was even blij met dit spookhuis.
Halloween staat voor de deur, dus kunnen fans van het genre weer overal terecht voor hun portie horror. Hoewel Halloween vooral in de Verenigde Staten populair is, sijpelt de engste der feestdagen nu ook steeds meer binnen in ons land. En daar spelen de pretparken in ons land slim op in. Het ene al wat meer dan het andere.Halloween in Bobbejaanland
Bobbejaanland is een van de eerste pretparken dat voluit inzette op Halloween. Dertien jaar geleden werd het Kempische pretpark voor de eerste keer volledig omgedoopt in het Halloweenthema en ondertussen wist het uit te groeien tot een imposant event.
Halloween in Bobbejaanland betekent zeven spookhuizen, drie zogenaamde scarezones en vier nocturnes. Op nocturnes is het pretpark open tot 21 uur ’s avonds, dus kan je in het donker – wanneer de geesten, zombies en monsters tot leven komen – genieten van de complete Halloween-ervaring.
De scarezones zijn plaatsen in het park die volledig omgedoopt zijn in hun eigen Halloween-thema en waar je dus constant op je hoede moet zijn, want het gevaar kan er achter elk klein hoekje schuilgaan.
Welp-spookhuis
Zes van de zeven spookhuizen die er op dit moment te bezoeken zijn in Bobbejaanland bestonden al langer. Maar dit jaar pakt het pretpark ook uit met een nieuw en volledig Vlaamsgetint spookhuis. Het zevende spookhuis is namelijk gebaseerd op de Vlaamse horrorfilm Welp, die uitkwam in 2014.
Voor de productie van het spookhuis zat Bobbejaanland samen met Jonas Govaerts, de regisseur van Welp. Die was meteen gewonnen voor het idee. “We speelden al langer met de gedachte om Welp tot leven te brengen in een spookhuis, het aanbod van Bobbejaanland leek mij dus meteen erg interessant.”
Doordat de regisseur van de film meewerkte aan dit spookhuis, werd de sfeer van de film volledig in ere gehouden. “Dankzij de nauwe samenwerking met Jonas en productiehuis Potemkino, is het voor ons mogelijk om de verhaallijn echt door te trekken en zo heel dicht aan te leunen bij de film”, klinkt het bij Bobbejaanland woordvoerster Peggy Verelst. Door samen te werken met de regisseur van de film kon het pretpark ook de originele rekwisieten uit de film gebruiken, zoals het echte masker van Kai, waardoor je dus echt het gevoel hebt dat je in de film stapt. Het is om het met de woorden van Welp-regisseur Jonas Govaerts te zeggen: “Een spookhuis, gebaseerd op een horrorfilm, bedacht door een ex-scout en mede mogelijk gemaakt door een Vlaamse cowboy”.
En er werden kosten noch moeite gespaard voor de uitwerking van het spookhuis. Zo schakelde Bobbejaanland zo’n 100 extra werkkrachten in om het spookhuis met een oppervlakte van 750 m2 te creëren. Waarmee het een van de grootste spookhuizen van het land is en het grootste van de zeven die je momenteel kan bezoeken in Bobbejaanland.
Welp
Het nieuwste spookhuis in Bobbejaanland is dus gebaseerd op de horrorfilm Welp, die in 2014 de eerste horrorfilm was van Vlaamse bodem. De film was het langspeeldebuut van de jonge regisseur Jonas Govaerts, in een vorig leven nog gitarist bij de band The Hickey Underworld. Eerder bracht Govaerts al enkele kortfilms uit en twee televisieseries, SUPER8 en MONSTER!. Onlangs werkte hij ook mee aan de populaire VRT-reeks Tabula Rasa.
Welp is dus een rasechte horrorfilm, zoals we die in Vlaanderen eigenlijk nooit eerder gezien hadden. De film gaat over een groep jongeren van een jeugdbeweging, de welpen, die op kamp zijn in de Ardennen. Maar al snel worden ze opgeschrikt door Kai, een gewelddadige jongen met een masker die hen het leven moeilijk maakt. Leiders Peter (Stef Aerts), Chris (Titus De Voogt) en Jasmijn (Evelien Bosmans) proberen hun welpen te beschermen, maar dat is allesbehalve een makkelijke opgave. De horrortaferelen volgen elkaar aan de lopende band op en niemand is veilig voor de moordlustige Kai.
De film viel in de prijzen op het filmfestival van Sitges, waar Jonas Govaerts de prijs voor beste regisseur in ontvangst mocht nemen, en op het Fantastic Cinema Festival mocht de film de juryprijs mee naar huis nemen. Ook in eigen land viel de film in de prijzen en kreeg het de Sabamprijs voor Beste Fictiefilm in 2015.
Kritiek
Hoewel de film dus een groot succes werd, was niet iedereen te vinden voor het spookhuis rond de film. Scouts en Gidsen Vlaanderen uitte aanvankelijk kritiek op het idee van een spookhuis rond Welp. In tegenstelling tot de film, waar ze wel hun medewerking aan verleenden, zagen ze het spookhuis heel wat minder zitten. Ze gaven de toestemming aan de film omdat regisseur Jonas Govaerts zelf lid was van de scouts en omdat een film een artistiek project is. Een live experience, waarbij bezoekers de stuipen op het lijf wordt gejaagd, vonden ze daardoor toch wat minder gepast.
Scouts en Gidsen Vlaanderen vroeg daarom om alle links met de scouting te verwijderen uit het spookhuis. Iets wat moeilijk ging aangezien de film nu eenmaal gaat over een scoutsgroep. Op Radio 1 lieten ze eerder weten dat ze niet wilden dat scouting gelinkt werd aan een horrorattractie. “Onze jeugdbeweging is er niet om jongeren bang te maken”, zei Jan Van Reusel, communicatieverantwoordelijke van Scouts en Gidsen Vlaanderen toen.
Bobbejaanland bevestigde dat er geen directe link zal zijn met Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Ons spookhuis start waar de film eindigt. De ouders komen aan op kamp en merken wat er de afgelopen kampeernachten is gebeurd. Wij kunnen de attractie perfect uitbouwen zonder ook maar één link te leggen met Scouts en Gidsen Vlaanderen. De naam, het logo of de uniformen zullen niet worden gebruikt. We zullen op geen enkele manier de jeugdvereniging op een onpedagogische manier in beeld brengen”, stelde woordvoerster Peggy Verelst.
Niet voor gevoelige zieltjes
In samenspraak met Scouts en Gidsen Vlaanderen werd het concept aangepast en werd het spookhuis onlangs geopend. In het spookhuis word je meteen aangesproken door een leider die je oproept om zoveel mogelijk welpen levend terug te halen. Met een busje word je meegenomen naar een andere locatie, waar je opnieuw instructies krijgt van een leider. Je moet z’n leden snel gaan redden, voor het te laat is. En zo stap je het doolhof binnen.
In het doolhof kom je oog in oog te staan met verschillende leden, die al fel toegetakeld werden. Maar je loopt ook de personages uit de film tegen het angstaanjagende lijf, zoals Kai – met het originele masker – en de stroper. Het is een lange tocht door het donker, met een indrukwekkende inkleding en ijzersterke – en soms piepjonge – acteurs, die op geen enkel moment uit hun rol vallen. Kan je dus tegen een stootje en ben je fan van het griezelthema, dan is dit spookhuis absoluut een aanrader.