Boeing gelooft in snelle doorbraak vliegende taxi

Boeing gelooft in snelle doorbraak vliegende taxi

Binnen een periode van tien jaar zal de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gegarandeerd met de verkoop van elektrische drones voor passagiersvervoer van start zijn gegaan. Dat heeft Dennis Muilenberg, chief executive van Boeing, benadrukt. De technologie zal volgens de topman wellicht veel sneller zijn intrede doen dan algemeen wordt verwacht.

Op dit moment worden er door verschillende ontwikkelaars al volop prototypes gebouwd. Dennis Muilenberg, de topman van Boeing zegt ondertussen ook dat er moet gedacht worden aan een efficiënt regelgevend kader, daarbij heeft hij het onder andere over een wegcode voor driedimensionale autostrades.

Volgens Muilenberg kan deze technologie gezien worden als een zeldzame kans om een nieuw transport-ecosysteem te creëren, waarbij een vloot zelfbestuurde voertuigen boven de straten vliegen. De snelle vooruitgang in de uitbouw van deze technologie is het resultaat van vele investeringen en de frustraties die steeds groter worden in het traditionele verkeer, vooral door de aanhoudende files.

Gedeelde visie

Door de overname van pionier Aurora Flight Sciences versterkte Boeing zich op het vlak van de onbemande vliegtuigen. Het is niet alleen Boeing die optimistisch is over deze technologie. Er zijn al heel wat bedrijven op de markt actief, waaronder Uber Elevate, Bell Helicopter, Embraer, Airbus, Intel en EHang.

Maar ook een studie van consulent Deloitte suggereert dat elektrische drones voor het vervoer van twee tot vijf passagiers, in de loop van de volgende twee jaar op de markt zouden kunnen komen. Ook het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa onderzoekt of vliegende mobiliteit mogelijk is. Sportwagenbouwer Porsche is de geïnteresseerde uit de autosector.

Garanties

Al die plannen kunnen echter pas realiteit worden wanneer afdoende garanties voor een veilige organisatie van het verkeer kunnen worden gegeven. Botsingen met gebouwen, commerciële vliegtuigen en andere drones moeten immers kunnen worden uitgesloten. “Om die zekerheid te kunnen bieden, moeten geavanceerde toepassingen van kunstmatige intelligentie en sensortechnologie worden ontwikkeld,” zegt luchtvaartadviseur Darryl Jenkins.

Gesponsorde artikelen