Bolsonaro krijgt boete voor het niet dragen van mondmasker

Zelfs Jair Bolsonaro ontsnapt niet aan de arm der wet. De Braziliaanse president heeft zaterdag opnieuw een boete gekregen omdat hij geen mondmasker droeg tijdens een motorrit door de straten van São Paulo.

Bolsonaro kreeg een boete van omgerekend 90 euro omdat hij in de deelstaat de coronamaatregelen aan zijn laars lapte door geen mondmasker te dragen. Hij nam er deel aan een motorrally waarbij duizenden van zijn aanhangers aanwezig waren. Ook zijn zoon en een minister werden beboet.

Volgens de plaatselijke autoriteiten namen zo’n 12.000 motorrijders deel aan het pro-Bolsonaro evenement. De meesten droegen geen mondmasker. Tijdens een toespraak hield de president vol dat de maskers nutteloos waren voor degenen die al gevaccineerd waren – een bewering waarover nog geen wetenschappelijke consensus is. Bolsonaro zei van plan te zijn om de maatregel te laten opheffen voor gevaccineerden.

Tweede keer

Het is trouwens niet de eerste keer dat Bolsonaro op de vingers wordt getikt. Afgelopen mei kreeg hij ook al een boete omdat hij weigerde een mondmasker te dragen tijdens een soortgelijke massabijeenkomst in de staat Maranhao.

Op dit moment is minder dan 12 procent van de Braziliaanse bevolking volledig gevaccineerd, volgens cijfers van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Veel Braziliaanse experts zeggen dat er pas van mondmaskers kan worden afgezien als het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd.

Kritiek

Ondertussen groeit een beweging om president Bolsonaro verantwoordelijk te houden voor de manier waarop hij omgaat met de coronacrisis in zijn land. Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft onlangs de Senaat bevolen een onderzoek in te stellen. Tegen april waren er meer dan 110 afzettingsverzoeken tegen hem ingediend.

Begin deze maand kreeg Bolsonaro ook heel wat kritiek over zich heen nadat hij verzekerd had dat het voetbaltoernooi Copa America in Brazilië plaatsvindt. Colombia en Argentinië hadden afgehaakt om het toernooi, dat moet plaatsvinden van 13 juni tot 10 juli, te organiseren. De verplaatsing naar Brazilië, het op een na zwaarst door het coronavirus getroffen land ter wereld, veroorzaakte een storm van kritiek.

Meer
Lees meer...