Bommen in Spanje: nieuwe explosieven gevonden bij Amerikaanse ambassade en kabinet premier

In enkele dagen tijd werden nu al zes verdachte bompakketten geleverd in Spanje, onder meer op ambassades en een militaire basis. Slechts één daarvan kwam tot ontploffing.

Waarom is dit belangrijk?

Donderdag ontplofte een bombrief bij de Oekraïense ambassade in de Spaanse hoofdstad Madrid. Niet veel later werden ook bompakketten gevonden op andere locaties, onder meer bij een wapenfabrikant. Voorlopig is nog weinig bekend over de afzender van de bom, de autoriteiten voeren een uitgebreid onderzoek.

In het nieuws: Ook aan de Amerikaanse ambassade is een bompakket geleverd. Het aantal loopt nu op tot zes.

  • “We kunnen bevestigen dat we een verdacht pakket hebben ontvangen op de Amerikaanse ambassade in Madrid, en we zijn ons bewust van de andere pakketten die naar andere locaties doorheen Spanje werden gestuurd”, zo liet de ambassade weten aan persagentschap Associated Press.
  • Onmiddelijk na de ontdekking werd de omgeving van de ambassade afgezet door de Spaanse politie, die het pakket ook gecontroleerd tot ontploffing bracht. “We zijn de Spanjaarden dankbaar voor hun assistentie”, liet de ambassade nog weten.

Ontploffing

De lijst: zes bommen, waarvan twee op een buitenlandse ambassade. Iemand heeft het op Spanje gemunt, al is niet bekend wie.

  • De eerste bom werd op 24 november ontdekt aan het kabinet van Spaans premier Pedro Sanchez. Als gevolg hiervan werd in heel Madrid die beveiliging van publieke gebouwen opgeschroefd.
  • 30 november werden een reeks andere bommen gevonden. Een daarvan kwam tot ontploffing: een medewerker van de Oekraïense ambassade had de bom, bedoeld voor ambassadeur Sergii Pohoreltsev, in zijn handen toen die ontplofte. Daarbij liep hij lichte verwondingen op, en werd hij naar het ziekenhuis verwezen voor verzorging.
  • Niet veel later werd een bombrief ontdekt bij wapenfabrikant Instalaza in Zaragoza, een bedrijf dat onder meer de C90-raketlanceerders maakt, waarvan Spanje duizend stuks aan Oekraïne heeft gedoneerd. Een vertegenwoordiger van het bedrijf vertelde aan CNN dat ze op de hoogte waren van de brief aan de Oekraïense ambassade. Toen een onbekende brief bij het bedrijf aankwam, werd geen enkel risico genomen.
  • Donderdagochtend werd vervolgens een vierde bom ontdekt, door een scanner op de militaire luchtmachtbasis van Torrejon de Ardoz, ten oosten van Madrid. De basis wordt gebruikt door de Spaanse luchtmacht en ruimtemacht, maar ook door de NAVO. De bom was gericht aan een satellietcentrum van de Europese Unie op de basis, waar info afkomstig van satellieten wordt verwerkt.
  • Niet veel later werd ook een verdacht pakket opgemerkt aan het Spaanse ministerie van Defensie. Ook deze bom werd opgemerkt voor ze tot ontploffing kwam, en werd onschadelijk gemaakt door bomspecialisten van de politie.

Zelfde adres

Wie? De bommen waren allemaal afkomstig van het zelfde adres, en werden hoogstwaarschijnlijk geprepareerd door dezelfde persoon. Oekraïne wijst naar Rusland, maar daar wordt alles ontkend.

  • Rosa Serrano, de regeringsafgevaardigde in de provincie Aragon (waar Instalaza is gevestigd), vertelde dat de bommen afkomstig waren uit Oekraïne. Dit werd donderdag tegengesproken door Rafael Perez, als onderminister voor Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de Binnenlandse Veiligheid, die aan journalisten meegaf dat de bommen van binnen de Spaanse landsgrenzen waren verstuurd.
  • Een bron dicht bij het onderzoek verklapt aan The Jerusalem Post details over de explosieven: “niet iedereen kan zoiets maken”. De brieven bevatten allemaal een soort buskruit en een ontstekingsmechanisme, dat bij het openen van de brief vooral vlammen veroorzaakte, meer dan een explosie.
  • Toch wordt nog steeds gekeken naar Rusland als dader: de locaties waar de brieven werden gevonden hadden stuk voor stuk iets te maken met de oorlog in Oekraïne, direct of indirect:
    • De Oekraïense ambassade in Madrid, spreekt voor zich.
    • Het kabinet van de premier: Pedro Sanchez beloofde Oekraïne al heel wat steun, en lijkt daar ook binnen de NAVO voor de ijveren.
    • Het ministerie van Defensie: dit ministerie werkt de wapenleveringen verder uit, en staat in nauw contact met het belegerde land. Op het moment dat de bombrief werd ontdekt was minister Margharita Robles op bezoek in Odessa, waar ze meteen met haar Oekraïense ambtsgenoot Oleksei Reznikov praatte.
    • Instalaza is de fabrikant van onder meer de C90-raketlanceerders, die naar Oekraïne werden gestuurd.
    • De luchtmachtbasis van Torrejon de Ardoz wordt door zowel Spanje als de NAVO gebruikt. Het satellietcentrum op de basis is verantwoordelijk voor inlichtingen, en deelt zo hoogstwaarschijnlijk ook satellietbeelden van het front in Oekraïne, of Russische troepenverplaatsingen, met de bondgenoten.
    • Ook de VS zet hard in op wapenleveringen voor Oekraïne. De kans bestaat dus dat de pro-Russische dader in Spanje met de bombrief aan de Amerikaanse ambassade ook hen wou waarschuwen.

(lb)

Meer
Lees meer...