Bondscoach Martinez gooit WK-strategie van Wilmots om: hier mogen de gezinnen van de Duivels zich aan verwachten …

Bondscoach Martinez gooit WK-strategie van Wilmots om: hier mogen de gezinnen van de Duivels zich aan verwachten …

Terwijl de polemiek rond de niet-selectie van Radja Nainggolan alweer (een beetje) is gaan liggen, raakte bekend dat bondscoach Roberto Martinez de strenge aanpak op grote tornooien van z’n voorgang Marc Wilmots volledig zal omgooien. Meer tijd met en voor vrouw en kinderen moet ervoor gaan zorgen dat de Rode Duivels “het hoofd vrij hebben”. De Spanjaard wil zo focussen op “mentale rust”.

Op een aantal enkelingen na hadden er amper Rode Duivels kritiek op ex-bondscoach Marc Wilmots. Die loodste de Belgische nationale voetbalploeg voor het eerst in twaalf jaar nog eens naar de eindrondes van een groot toernooi en bereikte tweemaal de kwartfinale, zowel op het WK in 2014 als op het EK van vorige zomer. En als er al een algemene openlijke kritiek kwam op de toenmalige bondscoach ging die vooral over zijn strenge aanpak op die grote tornooien.

“Dat zorgt alleen maar voor problemen”

Wilmots had als speler verschillende eindrondes meegemaakt met de nationale ploeg en al het “gedoe” met de vrouwen en familie had hem destijds zo afgeleid, dat hij er toen het zijn beurt was als bondscoach paal en perk aan stelde. “Dat zorgt alleen maar voor problemen”, zo zei hij. De spelersvrouwen mochten op het WK in Brazilië het spelershotel dan ook niet binnen. Wouden de spelers hun vrouw en kinderen, die ze toch meer dan een maand moesten missen, zien, dan moesten ze hier en daar een paar minuutjes ‘stelen’.

Zelfde verhaal in 2016 voor het Europees Kampioenschap. Dat EK werd georganiseerd in en door buurland Frankrijk en dus was te verwachten dat er wel meer familie de Rode Duivels een hart onder de riem zou willen steken. Wilmots ‘versoepelde’ daarom de regels ietwat, maar toch bleef zijn aanpak enorm strikt en beperkt. Vooral voor Kevin De Bruyne viel dat zwaar, zo weet De Standaard. Die was amper drie maanden voor het EK vader geworden van de kleine Mason. Z’n kleine spruit zo kort na zijn geboorte een maand moeten missen, was enorm hard voor de middenvelder. Het was zo zwaar dat het volgens insiders zelfs op de groep begon te wegen en de sterspeler z’n prestaties beïnvloedde.

“Spelers moeten het hoofd vrij hebben”

Maar bondscoach Roberto Martinez gooit het roer nu helemaal om. Nu de Rode Duivels na de zege tegen Griekenland zeker zijn van hun deelname aan het WK in Rusland volgend jaar kan er al worden nagedacht over hun verblijf. En Martinez wil het ‘familiebeleid’ versoepelen. ‘Het familiale aspect’ zou een belangrijke plaats krijgen, dat weet De Standaard, lees: er zal meer tijd zijn voor het gezin. “Het mentale is een heel belangrijk aspect geworden in de hedendaagse topsport”, zegt technisch directeur Chris Van Puyvelde. “De spelers moeten het hoofd vrij hebben en niet te veel uit hun gewone doen getrokken worden.”

Martinez draagt die “mentale rust” hoog in het vaandel. Hij geeft de spelers ook vaker en meer rust dan z’n voorganger. Wilmots hield zijn spelersgroep veel korter. Zo wou hij de selectie zo snel mogelijk na de competitie bij zich hebben. Martinez denkt er nu zelfs over na om de stage meteen na de competitie te laten vallen, dat weet Gazet van Antwerpen.

Kevin De Bruyne miste z’n kleine Mason duidelijk op het EK. Hij poste toen deze foto op Instagram:

“Ik mis m’n kleine jongen en mijn familie, maar het maakt me gelukkig als ik zie hoe blij hij is als hij papa ziet”, schreef hij onder de foto. De Bruyne zal Mason, die dan al twee jaar oud zal zijn, dus een pak minder moeten missen het komende wereldkampioenschap.

Gesponsorde artikelen