Bondsvoorzitter KBVB verbitterd na hetze rond Damso: “De lobby heeft gewonnen”

Bondsvoorzitter KBVB verbitterd na hetze rond Damso: “De lobby heeft gewonnen”

KBVB-voorzitter Gérard Linard heeft eindelijk gereageerd op de stopgezette samenwerking met rapper Damso voor het schrijven van het lied voor de Rode Duivels voor het WK van komende zomer in Rusland. In de kranten van Sudpresse en Le Soir noemt hij het nogal verbitterd “een overwinning van de lobbying”.

In Vlaanderen was hij relatief onbekend, maar in Brussel, Wallonië en ver daarbuiten is Damso een van de populairste Belgische artiesten van het momenten. Zo klopte hij in de Ultratop Streaming Award Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, Oscar And The Wolf en Bazart als meest gestreamde artiest van ons land.

Dat hij gevraagd werd om het lied te maken voor de Rode Duivels voor het wereldkampioenschap voetbal van deze zomer in Rusland was dan ook niet onlogisch.

Oproep Vrouwenraad aan sponsors Rode Duivels

Maar alles veranderde toen de Vrouwenraad de sponsors van de Rode Duivels opriep om zich tegen de keuze voor de rapper te verzetten. Volgens hen staan de teksten van Damso vol met “walging, misprijzen en verbaal geweld jegens vrouwen”.

De politiek en de sponsors volgden al snel die oproep en de KBVB kon niet anders dan de samenwerking met Damso stopzetten.

“Gebrek aan kennis bij senior management

Een beslissing die Gérard Linard, de omstreden voorzitter van de Voetbalbond, lijkt te betreuren. “Dit is een overwinning van de lobby … de druk werd te groot om hem nog aan boord te houden”, zegt hij.

Volgens hem zijn de mogelijke consequenties bij de keuze voor Damso nooit bekeken door een gebrek aan kennis over het thema bij het senior management. “Niemand maakte zich zorgen toen we kozen voor Stromae of Dimitri Vegas & Like Mike en dat pakte goed uit, dus we dachten dat het ook deze keer zo zou zijn, zonder verder te kijken of Damso het geschikte profiel had voor alle jongeren.”

Gesponsorde artikelen