Left Right
scrollTop top

Komt een boostershot voor iedereen dichterbij? Derde prik van Pfizer herstelt volledige Covid-bescherming


Een dosis van het Pfizer-vaccin
© Een dosis van het Pfizer-vaccin. (Isopix)

Pfizer en BioNTech concluderen in een studie dat een boostershot van hun vaccin de immuniteit van het lichaam tegen Covid-19 volledig herstelt. Dat zou overheden moeten overhalen om een derde prik toe te dienen, hopen de farmareuzen.

Een boostershot was zeker 95,6 procent effectief tegen Covid-19 bij 10.000 personen die 16 jaar en ouder waren, staat donderdag te lezen in een persbericht van Pfizer en BioNTech. De deltavariant zou het meest dominante type van Covid-19 zijn geweest tijdens de studie.

De aandelen van Pfizer stegen in de VS al met 0,7 procent in reactie op het nieuws. BioNTech kon een stijging van 1,8 noteren op de aandelenmarkt van Frankfurt. De farmabedrijven hopen dan ook dat deze studie een belangrijk argument zal zijn om overheden te overtuigen een derde prik uit te delen.

“We geloven dat boostershots een cruciale rol zullen spelen in het bestrijden van de huidige gezondheidsdreiging van de pandemie”, zei Pfizer-baas Albert Bourla. Dat werd het eerst gerapporteerd door persbureau Bloomberg. De farmareuzen zijn van plan om gegevens uit de nieuwe studie spoedig te delen met Amerikaanse en Europese overheden.

“Belangrijke rol in een terugkeer naar het normale leven”

Europese regelgevers zijn nog steeds niet zeker of ze een boostershot voor iedereen zullen uitdelen. Op 4 oktober keurde het Europees Geneesmiddelenbureau alvast de derde prik van Pfizer goed voor gebruik. In ons land wordt er inmiddels zo’n booster gegeven aan personen boven de 65 jaar en kwetsbare mensen met een verzwakt immuunsysteem.

In het onderzoek van de farmatitanen kreeg de helft van de personen een boostershot. Zo’n 109 mensen kregen een placebo-shot. Volgens Pfizer zou de derde prik vervolgens even goed werken als de twee vorige vaccindoses. De resultaten tonen aan dat “boosters een belangrijke rol zullen spelen in het controleren van de verspreiding van het virus en een terugkeer naar het normale leven”, meent BioNTech-CEO Ugur Sahin.

Het 7-daagse gemiddelde van Covid-besmettingen in ons land staat momenteel op 3.249, een stijging van 53 procent. Meer dan 80 mensen moesten de laatste week ook opgenomen worden in het ziekenhuis, ook een stijging van meer dan 50 procent.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…