Left Right
scrollTop top

Boris Johnson naar Merkel voor nieuwe brexitdeal maar hij heeft op voorhand al verloren


© epa: Boris Johnson vangt wellicht bot

De kersverse Britse premier Boris Johnson gaat in Berlijn op bezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere hooggeplaatste politici. Johnson sluit een harde brexit, zonder akkoord met de EU, niet uit en vroeg onlangs om een soepelere regeling wat Ierland betreft, indien er geen akkoord zou komen. Morgen gaat Johnson op de koffie bij de Franse president Emmanuel Macron. Alles wijst er echter op dat de Franse en Duitse staatshoofden het been stijf zullen houden. De brexit gaat in op 31 oktober 2019.

Johnson stuurde eerder al een brief naar Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, met de vraag of de EU de Ierse backstop wil schrappen. Zo hoopt de Britse premier te vermijden dat er na de brexit een harde grens komt tussen de EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, een onderdeel van het VK. Johnson noemde een grens, die dwars door het Ierse eiland zou lopen, “ondemocratisch en inconsistent met de soevereiniteit van het VK als een staat”.

epa: Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad

Douane-unie met EU

De backstop, waarmee de vorige Britse premier, Theresa May, akkoord ging, houdt in dat het VK deel blijft uitmaken van de douane-unie met de EU. En daardoor kunnen de Britten geen eigen handelsverdragen sluiten. Dat staat haaks op de visie van Johnson. Volgens hem moet het VK handelsrelaties aangaan met niet-Europese landen, vooral Commonwealth-landen.

“De brief aan de voorzitter van de Europese Raad is geen serieus voorstel en Boris Johnson weet dat”, reageert Norbert Röttgen, partijgenoot van Merkel in de Bondsdag, in de Britse krant The Guardian.

epa: Norbert Röttgen en Merkel

Merkel zegt ‘nein’

“In het begin van zijn brief beweert de Britse premier dat hij er alles aan wil doen om tot een akkoord te komen, maar daar is in de rest van de brief niets van de merken. “Om te suggereren dat de backstop het Goedevrijdagakkoord (het vredesakkoord tussen het VK en Ierland, red.) zal ondermijnen, is een felle uitspraak. Als Johnson echt iets wou bereiken met zijn bezoeken aan Parijs en Berlijn, zou men hem geadviseerd hebben om die brief niet te schrijven.”

“Merkel is op politiek en emotioneel vlak goed opgewassen tegen de Britten en haar wil om Londen te vriend te houden, zal blijken”, zei Röttgen nog. “De vraag is hoever de regering van Johnson wil gaan om zichzelf te vernederen.”

epa

EU houdt been stijf

Ook Tusk zelf houdt geen blad voor de mond: “De backstop is een verzekering om een harde grens op het Ierse eiland te vermijden, tenzij en tot er een alternatief is gevonden.”

Eerder deze week riep Johnson Merkel en Macron al op om “een compromis te sluiten” zodat er op 31 oktober een ordelijke brexit komt. “Onze vrienden aan de andere kant van het Kanaal vertonen wat onwil om hun opstelling te veranderen. Ik vertrouw erop dat ze dat nog wel doen”, zei de premier.

epa

De Europese Unie gaf echter al vaker te kennen dat het er niet aan denkt om de afspraken aan te passen naar de wil van de Britten. In dat geval lijkt een brexit zonder akkoord op 31 oktober niet ondenkbaar.
Johnson blijft beweren dat de gevolgen van zo’n no-dealbrexit beperkt zouden blijven, maar afgelopen weekend lekte er nog een regeringsdocument waarin werd gewaarschuwd voor voedsel- en medicijntekorten in het geval van een brexit zonder wederzijds akkoord.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755