Boris Johnson neemt ontslag en maakt Brexit-crisis voor premier Theresa May compleet

Boris Johnson neemt ontslag en maakt Brexit-crisis voor premier Theresa May compleet

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft zijn ontslag ingediend. Hij is daarmee het tweede lid van het kabinet van premier Theresa May dat vandaag opstapt. May moet haar nieuwe plan voor de Brexit in het parlement uit de doeken doen, maar een groot deel van haar partij staat hier niet achter.

Eerder op de dag was David Davis, de Brexit-minister, de eerste die handdoek gooide. May heeft Boris Johnson intussen bedankt voor zijn werk en kondigt aan dat er snel een vervanger zal worden benoemd. Maar zijn ontslag maakt de crisis voor May nog groter. Johnson was in 2016 tijdens de maanden voor het referendum het gezicht van de campagne die uit de Europese Unie wilde opstappen, het zogenaamde LEAVE-kamp. Er zal hoe dan ook gespeculeerd worden of ook May nu moet vertrekken en er een nieuwe leider van de verdeelde Britse regering nodig is.

Soft Brexit

May had haar regering op het landgoed Chequers verzameld, waar ze haar ministers overtuigde om een ‘soft Brexit’ te steunen. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk een groot deel van de EU-regels zou blijven volgen en een status zoals Noorwegen zou kunnen krijgen. Aanvankelijk hadden Johnson en Davis toegestemd, maar intussen zijn ze allebei van mening veranderd.

De Brexit moet op 29 maart 2019 voltooid zijn, maar de onderhandelingen over de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie verlopen al lang heel stroef. Davis bleek als minister van Brexit een complete mislukking. De man zat het afgelopen jaar slechts een paar uur samen met Michel Barnier, de onderhandelaar van de EU. En hij kwam nauwelijks met ideeën van hoe een Brexit dan wel moest georganiseerd worden. May schoof daarbij steeds meer haar eigen adviseur voor de Brexit, Olly Robbins, naar voor om de boel te regelen.

Exit May?

May komt nu dus in heel nauwe schoentjes, want ze had al niet veel steun meer sinds ze herverkozen werd. “De premier kan de Brexit niet afhandelen en ze heeft geen autoriteit meer”, zegt Tom Watson, de vicevoorzitter van Labour. Intussen laat ook dat andere Brexit-gezicht, Nigel Farage, van zich horen. Hij feliciteert Boris Johnson met zijn ontslag, want nu zou het mogelijk zijn om de Brexit alsnog te redden. Met of zonder Theresa May?

EPA

Gesponsorde artikelen