Boris Johnson volgt Theresa May op als Brits premier

epa: Boris Johnson

Zoals verwacht, is Boris Johnson door de Conservatieve partij verkozen tot de nieuwe partijleider. Hij kreeg bijna dubbel zoveel stemmen als zijn tegenkandidaat Jeremy Hunt. Johnson belooft om de brexit voor 31 oktober te verwezenlijken. May dient morgen haar ontslag in.

Boris Johnson is door de leden van de Britse Conservatieve Partij gekozen als de nieuwe partijleider. Dat betekent dat hij automatisch Theresa May opvolgt als Brits premier. Johnson wist meer dan 92.000 stemmen bij elkaar te sprokkelen, voor tegenkandidaat Hunt waren dat er 46.000. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

Johnson spreekt verzoenende taal

In een eerste speech bedankte Johnson zijn tegenstander, “een geweldige leider en politicus”, en zijn voorganger “voor haar ongelooflijke inzet voor het land”.

Johnson liet ook weten dat hij het land opnieuw wil verenigen: “De campagne is voorbij en het werk begint. We moeten twee tegengestelde gevoelens samenbrengen. Die van de gezamenlijke markt en van vrijhandel en die van democratisch zelfbestuur in dit land.”

Johnson beloofde om de brexit te verwezenlijken voor 31 oktober, het land samen te brengen en Jeremy Corbyn, de leider van oppositiepartij Labour, te verslaan. Hij kreeg een staande ovatie.

Amerikaans president Donald Trump heeft al laten weten dat hij alle vertrouwen heeft in Boris Johnson:

Gesponsorde artikelen