Boyan Slat zijn ‘Ocean Clean-Up’ krijgt uitstel: buis is gebroken en moet gerepareerd

De Ocean Clean-Up, het project van de Nederlander Boyan Slat, ondervindt wat problemen. Zijn buizenconstructie, Wilson, is gebroken onderweg naar een grote plasticsoep. Daarom moet het project terug naar de haven om gerepareerd te worden.

Boyan Slat, da’s een begrip in de ecologische wereld. Slat, een Nederlander, kwam vorig jaar met een uitzonderlijk eenvoudig idee voor al het plastic in de oceanen. Een soort schepper met een vangnet aan dat zichzelf voortbeweegt. Het ding moet, in theorie, naar grote ‘plassen’ plastic varen en ze dan opruimen. Er werd snel geld gevonden voor een prototype, maar dat moet tijdens de testfase al naar huis, hij is namelijk stuk.

Wilson

De Wilson, heet het prototype dat Boyan Slat maakte voor z’n Ocean Clean-Up. Met de Wilson wil hij naar de Great Pacific Garbage Patch, een plas met drijvend plastic in de Pacifische Oceaan. Door het design van Wilson, zou tenminste een stuk van die drijvende vuilnisbelt moeten opgeruimd worden, maar nu is er dus vroegtijdig een einde aan die plannen gekomen.

Wilson, ook wel Systeem 001, is een grote, halve cirkel aan buizen, die zelfstandig kan varen. Onderaan de buizen is een gigantisch net bevestigd. Het idee is eenvoudig: als Wilson vaart, ‘vangt’ hij plastic en door de drijvende buizen aan de randen, wordt het plastic in de netten geduwd. Zo kan je, een beetje zoals je zou gaan vissen, plastic verzamelen.

Maar nu is Wilson dus stuk, slechts enkele maanden nadat ie vertrok uit de haven van San Francisco. Op zo’n achttien meter van één uiteinde, is de buis afgebroken. Dat wil zeggen dat het plastic niet in het net geduwd wordt. Aangezien Wilson nog niet aan zijn (test)-project was begonnen, leek het logischer om ‘m terug naar de haven te laten vertrekken, voor reparaties.

epa

Werkt de Ocean Clean-up?

Zelfs als Wilson gerepareerd wordt, blijft het echter wel de vraag of het systeem van Slat eigenlijk wel werkt. Want verschillende dierenrechtenorganisaties wijzen erop dat de netten van Wilson hetzelfde effect kunnen hebben als overbevissing. Uiteindelijk is er voor het plastic geen manier om uit de netten te komen, maar hetzelfde geldt ook voor zeedieren, ondanks de immense diameter van Wilson. En dan is er nog de vraag of het ook effectief werkt.

Zes jaar geleden kwam Boyan Slat, een toen achttienjarige Nederlander, op het idee van de Ocean Clean-Up. Da’s ook meteen de organisatie achter het maken van Systeem 001, waar hij ook voorzitter van is. Hij werd voor zijn idee bekroond door de VN met een Champions of the Earth-award. In 2013 hield hij een TEDx-Talk waar hij het idee achter de Ocean Clean-Up uitlegt, die ging in het jaar nadien viraal. Tegen eind 2014 had hij 2,2 miljoen euro bij elkaar om het project te lanceren. Ook de Nederlandse regering besloot in 2016 om ‘Wilson’ financieel te steunen.

Plasticsoep

Of Wilson echt de oplossing blijkt voor plastic in onze oceanen, is nog maar de vraag. Wel toont recent onderzoek aan dat er snel een oplossing moet worden gezocht. Tegen 2050 zouden er grotere hoeveelheden plastic in de oceanen ronddrijven dan er vissen inzitten. Er zijn zo’n vijf grote vlakken met plasticsoep te vinden op onze oceanen. Om je een idee te geven hoe gigantisch die zijn: de grootste bestrijkt de oppervlakte van Texas. Da’s ongeveer 23 keer het oppervlak van België, inclusief het stuk Belgische noordzee.

Kijk hier naar Slats TEDx-Talk in Delft

Meer
Lees meer...