#BRABEL: D-day voor de Belgische gouden generatie, maar wie gaat er starten?

#BRABEL: D-day voor de Belgische gouden generatie, maar wie gaat er starten?

Vanavond staat de kraker tussen de Rode Duivels en Brazilië op het programma. Na de sterke invalbeurten van Marouane Fellaini en Nacer Chaldi in de achtste finale tegen Japan, rijst voor het eerst de vraag of bondscoach Roberto Martinez zijn ploeg misschien wel op een aantal sleutelposities zal gaan wijzigen.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Na de non-match tegen Engeland (lees hier meer over die 0-1-overwinning) en de nipte overwinning tegen Japan in de achtste finales (meer over onze heroïsche remonte vind je hier) staat met Brazilië een eerste wereldtopper tegenover de Rode Duivels op dit WK. En waar de type-elf van bondscoach Roberto Martinez al een tijdje bekend leek, zijn er door de sterke invalbeurten tegen Japan toch weer vragen over welke elf Rode Duivels vanavond de wedstrijden zullen starten.

De keeper

Over wie er vanavond in doel zal staan, bestaat weinig twijfel. Als er geen rare dingen gebeuren voor de wedstrijd staat Thibaut Courtois gewoon in de goal. Hij wou en kreeg tegen Engeland zelfs geen snipperdag, dus niets lijkt erop te wijzen dat Mignolet of Casteels zich mogen opmaken voor een basisplaats.

Mocht het tot penalty’s komen, hebben we met die twee echter wel alternatieven op de bank zitten die een pak beter penalty’s stoppen dan Courtois. Courtois is een van de beste keepers van de wereld, maar zijn penaltygemiddelde ligt toch aan de lage kant. Met amper vijf gestopte penalty’s, op 31 pogingen, pakt hij amper 16 procent van de elfmeters. Mignolet, die erom bekend staat een goede penaltykeeper te zijn, pakte er al 12 van de 44 die hij te verwerken kreeg, meer dan 27 procent!

Maar onze derde keeper Koen Casteels doet verrassend genoeg nog beter. Met zeven gestopte penalty’s op 24 houdt hij 29 procent van de elfmeters uit zijn doel. Misschien die laatste wissel in de verlengingen toch maar opsparen om van keeper te wisselen?

De verdediging

De verdediging, het grootste vraagteken in de opstelling van de Rode Duivels, lijkt eindelijk vast te liggen. Na veel speculeren startte Vincent Kompany dan toch de achtste finale tegen Japan, en hij kwam die match zonder al te veel kleerscheuren door.

Het lijkt er dan ook sterk op dat bondscoach Roberto Martinez vasthoudt aan het drietal centraal in de defensie dat vorige maandag wel nog twee doelpunten incasseerde tegen Japan: Jan VertonghenVincent KompanyToby Alderweireld.

Dedryck Boyata, die het heel goed deed in de drie groepswedstrijden, en Thomas Vermaelen, die een uurtje mocht spelen tegen Engeland, lijken dus opnieuw vrede te moeten nemen met een plaatsje op de bank.

De flanken

Thomas Meunier is al enkele jaren een zekerheid op de rechtsbackpositie. De 3-4-3-opstelling die nu al een tijdje wordt gehanteerd door de Rode Duivels is ook deels gekozen omwille van de aanvallende kwaliteiten van Meunier, die in dat systeem een pak meer vrijheid heeft.

Op de linkerflank is er echter geen equivalent voor Meunier beschikbaar. Tot nu koos Martinez meestal voor de ondertussen naar China verkaste Yannick Carrasco (lees hier meer over die ophefmakende transfer), maar die liet de afgelopen wedstrijden verdedigend wel al eens een steekje vallen. Carrasco is uiteraard veel meer een flankaanvaller dan een back, en tegen de aanvallende weelde van Brazilië zouden zijn mindere verdedigende capaciteiten dan ook misschien wel een te grote aderlating zijn.

Daarom kijkt de coach al een tijdje naar een mogelijke vervanger, en die heeft hij na de wedstrijd tegen Japan misschien wel gevonden. Nacer Chadli maakte het doelpunt van de kwalificatie voor de kwartfinale maar imponeerde ook zonder zijn goal. Martinez is al langer een grote fan van de harde werker Chadli en door zijn knalprestatie in de achtste finale zou hem dat misschien wel eens de basisplaats op de linkse flank kunnen opleveren.

Het middenveld

Axel Witsel was al bij Marc Wilmots een certitude en is dat onder de huidige bondscoach ook gebleven. De vraag is of Witsel, net zoals de voorbije matchen (behalve die onbestaande match tegen Engeland dan) ook spelmaker Kevin de Bruyne naast zich krijgt of toch een extra verdedigende kracht, zoals Mousa Dembélé of Marouane Fellaini, die met de gelijkmaker een dol slot inzette tegen Japan (hoe de internationale pers reageerde op die bloedstollende laatste twintig minuten, lees je hier).

Dat Roberto Martinez deze match zal willen aanvatten met een andere ingesteldheid dan de voorbije vier ligt voor de hand. De aanvallende kracht van Brazilië, met wereldsterren als Neymar, Philippe Coutinho, William en Gabriel Jesus, is zo overweldigend dat het zelfs mogelijk is dat een van onze aanvallende spelers zal worden opgeofferd. Kind van de rekening lijkt dan Dries Mertens te worden.

Verwacht je dus vanavond maar aan een versterkt middenveld, met Axel Witsel en Marouane Fellaini die de weg naar de verdediging moeten betonneren en Kevin De Bruyne die net ietsje aanvallender zal kunnen spelen dan we hem de voorbije matchen hebben zien doen.

De aanval

Met twee controlerende spelers in Witsel en Fellaini, kan De Bruyne wel ietsje hoger gaan spelen en net zoals bij zijn club Manchester City ook beslissender gaan zijn. Maar door Dries Mertens op de bank te zetten, heb je met enkel nog Eden Hazard slechts één lopende man rond diepe spits Romelu Lukaku. Die laatste twee zijn al veel langer dan dit WK zekerheden in de opstelling en zullen ook tegen Brazilië de spelers moeten zijn die de tegenstander pijn doen.

De 3-4-2-1 van de afgelopen wedstrijden zal tegen Brazilië dus eerder omgevormd worden tot een 3-5-1-1, met enkel Hazard als zwervende man, of als we onder zware druk komen te staan zelfs tot een 5-4-1. Achteraan de ruimtes zo klein mogelijk houden voor de dribbelwonders Neymar en William en daarna zelf dodelijk toeslaan op de counter lijkt het modus operandi te gaan worden van de Duivels vanavond. En dat we kunnen counteren, dat bewezen we al tegen Japan!

Brazilië niet met sterkste elf?

Brazilië zelf kampt met een aantal (kleine) problemen. Linksback Marcelo, die dit jaar nog de Champions League won met Real Madrid, is nog onzeker. Zijn plaats werd tegen Mexico ingenomen door de meer verdedigend ingestelde Felipe Luis.

Rechtsback Danilo is dan weer out voor de rest van het tornooi. Danilo startte de openingswedstrijd voor de Seleçao tegen Zwitserland nog maar raakte daarin geblesseerd. Fagner nam zijn plaats de resterende twee groepswedstrijden in en, hoewel Danilo wel wedstrijdfit leek, behield hij ook in de achtste finale tegen Mexico zijn plaats. Danilo blesseerde zich nu echter op training opnieuw en zal dus niet meer in actie komen. Na Dani Alves, de eigenlijke eerste keuze op de rechtsback, verliest Brazilië dus een tweede rechtsachter.

Maar erger voor de Goddelijke Kanaries is de schorsing van Real Madrid-middenvelder Casemiro. De verdedigende middenvelder vormt de sleutel op de deur voor de Braziliaanse verdediging en zal danig gemist worden bij de Seleçao. Al heeft bondscoach Tite een karrenvracht aan fysiek sterke controlerende middenvelders mee en hebben ze met City-Fernandinho de perfecte vervanger klaar.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Gesponsorde artikelen