Cuba brandt: al minstens één dode en 121 gewonden bij brand in olieopslag haven Matanzas

De Cubaanse havenstad Matanzas, aan de noordkust van het eiland, maakt zich stilaan op voor een drama. Vrijdagavond brak, na een blikseminslag, brand uit in een olieopslagtank in de haven. Ondertussen vonden nog meer explosies plaats. De brand is nog niet onder controle en het slachtofferaantal blijft stijgen.

De normaal zo idyllische kuststad beleeft horrordagen. Vrijdag trok een onweer over de stad, waarbij één specifieke blikseminslag enorme schade berokkende. Die sloeg in op een opslagtank waar ruwe olie werd bewaard, in de goederenhaven. Die tank schoot in brand, en het vuur sloeg snel over op een aanpalende olietank.

Nog niet onder controle

Brandweermannen werden massaal naar de ramp gestuurd om te blussen, maar de volatiele brand sloeg ondertussen nog over op andere olietanks. In totaal staan er zo acht opgesteld in de haven. Vier dagen na het uitbreken van de brand is die nog steeds niet onder controle, en vonden in totaal al vier grote explosies plaats. Ook zou minstens één tank olie lekken.

17 brandweermannen worden nog vermist, nadat ze op gevaar van eigen leven de brand te lijf gingen. Eén lichaam werd levenloos gevonden in de brand, al minstens 121 Cubanen raakten gewond, onder wie ook minister van Energie Livan Arronte. 19.000 burgers van de stad Matanzas werden al geëvacueerd, maar de kans is groot dat er nog meer volgen.

Zware gevolgen

Ondertussen kwam ook de hulp vanuit het buitenland al op gang. Specialisten in oliebranden uit Mexico en Venezuela zijn al ter plaatse, ook Rusland, Nicaragua, Argentinië, Chili en de Verenigde Staten hebben hulp aangeboden.

De brand is een echt drama voor het land. Cuba kampt nu al met een probleem qua energievoorziening en een zware economische crisis. De ruwe en zware olie die in de haven was opgeslagen, moest dienen om elektriciteit op te wekken. De schade aan de haven, de mensheid en het land valt nog niet in te schatten.

Meer
Lees meer...