Brandje geblust: CD&V-voorzitter Beke “eist geen ontslag Francken” nadat De Wever onderstreept “niemand te chanteren”

Brandje geblust: CD&V-voorzitter Beke “eist geen ontslag Francken” nadat De Wever onderstreept “niemand te chanteren”

Neen, een ontslag van Theo Francken (N-VA) is niet aan de orde. CD&V laat expliciet weten “z’n ontslag niet te eisen”. Dat gebeurt nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever z’n Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open Vld de wacht aanzette: als Francken weg moest, dan zou de regering vallen. Dat bracht de N-VA op ramkoers met premier Charles Michel (MR). “Chantage maakt op mij geen indruk”, zo stelde Michel, nadat hij dit weekend al verklaarde “niet de handpop van N-VA te zijn”. De Wever repliceert: “Ik chanteer helemaal niemand.”

“Waar ik echt niet tegen kan, is dat mensen in de rug worden geschoten. (…) Ik zeg het nu: ik ga Theo Francken niet laten vallen. Als men dat vraagt, zeg ik “neen”. Als iedereen z’n job doet, en collega’s niet in de rug schiet, dan kunnen we rustig verder doen.” Een geïrriteerde Bart De Wever (N-VA) was vanmorgen bijzonder duidelijk, en zichtbaar geprikkeld. Het gezoem over het ontslag van Francken moest stoppen.

Wouter Beke (CD&V) reageerde daarop na het partijbureau van de christendemocraten, bij de VRT. “Zoals ik eind vorig jaar heb gezegd is het een persoonlijke deontologie van elke minister en staatssecretaris om uit te maken of hij kan functioneren ten aanzien van het parlement en van collega’s als er op een gegeven moment de waarheid niet is gesproken.”

“Er zijn in de geschiedenis wel andere ministers geweest die hebben gezegd dat ik niet meer kan functioneren als ik het gevoel heb dat het parlement mij niet meer gelooft”, voegt de CD&V-voorzitter er nog fijntjes aan toe. “Als de staatssecretaris zegt dat hij daarmee geen probleem heeft, is dat zijn zaak.”

Ook Gwendolyn Rutten, de voorzitter van Open Vld, had afgelopen weekend kritiek op Francken. Ze sloot zich aan bij de kritiek van Michel, die liet weten “zich niet te laten chanteren, door niemand”. Dat was kritiek aan de N-VA. Maar tegelijk laat ze weten “dat we verder werken. Dat is wat de mensen van ons verwachten”. Geen val van de regering dus.

Premier Charles Michel (MR) had vanmorgen behoorlijk wat gas gegeven tegen N-VA-voorzitter De Wever. Hij kon moeilijk anders, na diens uitval dat “als Francken moet gaan, de regering valt”.

Michel is in Vlaanderen bijzonder populair, hij scoort erg goed in de peilingen. Maar in z’n eigen kiesgebied, in Franstalig België, ligt dat moeilijker. Daar blijft het beeld dat de Vlamingen de regering domineren, en Michel slechts een pop aan een touwtje is van Bart De Wever, hem pijn doen.

De hele heisa rond Theo Francken (N-VA) doet zo de MR en haar boegbeeld Michel wel pijn: want het beeld als zou De Wever de wet dicteren werd wel plots heel fel bevestigd door de uitspraken van de N-VA-voorzitter afgelopen weekend.

“Als men Theo Francken vraagt om ontslag te nemen, dan zal de N-VA zich uit de regering terugtrekken”, zo zei De Wever zondag al. Die keiharde communicatie was toen bedoeld voor CD&V en Open VLD, die zich steeds feller opstelden over de vraag of de staatssecretaris wel nog kan aanblijven na de Soedan-kwestie. “Hij moet voor zichzelf uitmaken of hij nog kan functioneren of niet”, zei Wouter Beke (CD&V) vorige week nog, z’n parlementslid Ivo Belet (CD&V) ging daar nog feller op door afgelopen weekend. En zondag had ook Gwendolyn Rutten (Open Vld) kritiek op de staatssecretaris.

Maar vandaag verduidelijkte Beke dus uiteindelijk “dat hij niet aanstuurt op een ontslag van Francken”. Bovendien liet de premier ook weten dat het onderzoek naar Soedan niet draait rond Francken, dat z’n hoofd niet op het kapblok ligt. Het gaat eerder over hoe de aanpak in de toekomst kan gewijzigd worden. Daarmee is het lont ook meteen uit het kruidvat.

Premier slachtoffer van uithaal van De Wever naar Rutten en Beke

Maar de MR ondervindt ondertussen natuurlijk wel de ‘collateral damage‘ van die uitval van N-VA. Want in Franstalig België smult men van ‘veto’s’ van De Wever: het bevestigt het beeld van de Vlamingen die de wet dicteren.

Michel kon dus niet anders dan terugslaan, een zeldzaam moment waarop de MR en N-VA openlijk clashen. Op Bel RTL vanmorgen reageerde hij door te zeggen dat hij “niet onder de indruk is van de chantage”, zonder daarbij expliciet N-VA te noemen. “En ook de bedreigingen of provocaties van Erik Van Rompuy (CD&V) doen dat niet.” Van Rompuy had op z’n blog geschreven dat de premier de handpop is van de N-VA. Hij kreeg wel een expliciete sneer van de premier.

“De dossiers van asiel en migratie verdienen meer dan ego’s die ruzie maken. Ik laat mijn agenda dus niet dicteren. Niet door de oppositie, maar ook niet door een meerderheidspartij”, zo stelde Michel nog.

N-VA heeft er alle belang bij dat de MR in Franstalig België scoort. Veel andere partners of bondgenoten hebben ze niet, zelfs nu het cdH met MR in een coalitie zit in Wallonië. Maar de heisa rond Francken brengt de Vlaams-nationalisten en de Franstalige liberalen nu lijnrecht tegenover elkaar, alvast in het opbod van stoere uitspraken. Het dossier van de kernuitstap, dat er ook zit aan te komen, zal daarbij ook niet helpen. Want ook daar wil de MR iets heel anders dan de N-VA: de kerncentrales moeten dicht voor de premier.

Gesponsorde artikelen