Braziliaanse prostituees willen voorrang bij distributie coronavaccin

De prostituees in de Braziliaanse stad Belo Horizonte – gelegen in de zuidoostelijke provincie Minas Gerais – zijn al een week in staking. Ze eisen dat ze zouden worden opgenomen in de groep eerstelijnswerkers die bij de distributie van coronavaccins voorrang moeten krijgen.

De uitbraak van de pandemie heeft de prostituees in Belo Horizonte voor bijkomende problemen geplaatst. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn in de stad immers ook de hotels – waar de prostituees kamers huren om hun diensten te verkopen – gesloten. Daarom moeten de prostituees op straat naar klanten op zoek gaan.

Frontlinie

“Wij staan ​​in de frontlinie en vormen een belangrijke pijler van de economie, maar lopen daarbij persoonlijk gevaar”, werpt Cida Vieira, presidente van de Associação das Prostitutas de Minas Gerais (Aprosmig), tegenover het persbureau Agence France Presse (AFP) op. “Wij moeten een inenting krijgen.”

De organisatie benadrukt dat sekswerkers professionals zijn, wiens gezondheid moet worden beschermd. “We moeten deel uitmaken van de prioritaire groep, want wij hebben met verschillende soorten mensen te maken”, benadrukken de actievoerende prostituees.

“Ons leven staat op het spel. Wij zorgen bovendien voor opvoeding rond gezondheid, want wij geven mannen voorlichting over seksueel overdraagbare aandoeningen en delen condooms uit.”

Zware tol

De Braziliaanse overheid heeft voor de eerste vaccinatieronde prioriteit gegeven aan gezondheidswerkers, leraren, ouderen, inheemse volkeren en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. De overheid hoopt deze prioritaire groepen, zo’n 77 miljoen mensen, in de eerste helft van dit jaar te kunnen vaccineren. Maar experts zeggen dat de operatie, wegens een tekort aan voorraden, tot september zou kunnen duren. 

Net zoals de rest van Brazilië wordt de staat Minas Gerais met een tweede coronagolf geconfronteerd. Het aantal doden – 121 slachtoffers per 100.000 inwoners – behoort tot de laagste van het land. De coronapandemie heeft in Brazilië al meer dan 332.000 mensenlevens geëist. Alleen in de Verenigde Staten wordt een grotere tol opgetekend.

Meer
Lees meer...