Left Right
scrollTop top

Brazilië heeft een probleem drie weken voor het WK: de criminaliteit piekt


Brazilië heeft een probleem drie weken voor het WK: de criminaliteit piekt

Gebruik je gsm niet in het openbaar en verzet je niet als je bestolen wordt. Deze tips neem je maar beter in acht als je binnen drie weken naar Brazilië afzakt voor het WK voetbal. De onheilspellende berichten uit het land van het sambavoetbal blijven maar binnenstromen: de criminaliteitscijfers zijn extreem hoog en binnen de rangen van de politie heerst heel wat onrust. 

De stappen die Brazilië de afgelopen jaren heeft genomen om de veiligheid in de speelsteden van het WK voetbal te garanderen, lijken een maat voor niets. Hoewel de criminaliteitscijfers aanvankelijk werden teruggedrongen, nemen ze nu weer ongelooflijke proporties aan. Vooral de criminaliteit op het openbaar vervoer, op stranden en in toeristische gebieden is niet te houden.

Overvallen

Het aantal overvallen op bussen (de voornaamste vorm van openbaar vervoer) in Rio de Janeiro is bijvoorbeeld verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Volgens het Instituto de Segurança Pública (ISP) waren er in januari alleen al 420 gevallen, terwijl vorig jaar in dezelfde maand ‘slechts’ 195 mensen beroofd werden op de bus. Daarmee zijn de cijfers opnieuw vergelijkbaar met zes jaar geleden, voor de ordediensten begonnen aan de grote kuis in de favela’s.

Uit dezelfde cijfers van het ISP blijkt ook dat de iconische wijk Copacabana zwaar onder de criminaliteit lijdt. In de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal overvallen er met 60 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook in São Paulo is het opletten geblazen, het aantal overvallen steeg met bijna 50 procent.

Seksueel geweld

Naast overvallen is ook seksueel geweld een groot probleem in Brazilië. In São Paulo is het schering en inslag dat vrouwen op de trein of de metro worden aangeklampt en betast door mannen die hun wansmakelijke daden filmen en op de sociale media delen. Daarnaast herinnert iedereen zich het verschrikkelijke voorval met een Amerikaanse studente in Rio de Janeiro nog wel. Ze werd door drie mannen ontvoerd en een nacht lang verkracht op een bus. Hoewel de politie het drietal kon oppakken, werd gauw duidelijk dat ze nog veel meer slachtoffers hadden gemaakt.

“Straffeloosheid is de oorzaak”

Volgens Paulo Storani, die zelf dertig jaar bij de politie van Rio zat, heeft minstens de helft van de 12 speelsteden te maken met een stijging van gewelddadige criminaliteit. Hij zegt dat het gevoel van straffeloosheid daarvoor zorgt: “De Brazilianen erkennen de autoriteiten niet en gaan gewoon hun gang omdat ze het gevoel hebben dat ze toch niet gestraft of gearresteerd zullen worden.”

De situatie in Rio is zelfs zo erg dat men voorstelt om een speciale politie-eenheid op te richten om de vloot van ongeveer 9.000 bussen te beschermen. Luiz Fernando Pezão, de gouverneur van de staat Rio de Janeiro, noemt de strijd tegen de criminaliteit “een oorlog”. Als je de beelden van de ‘zuiveringsacties’ in de favela’s ziet, snap je waarom.

‘Hier werd ik beroofd’

Maar aangezien die oorlog weinig uithaalt, proberen sommige Brazilianen zelf wat te helpen. Zo is er bijvoorbeeld een website met de naam ‘Onde Fui Roubado‘ (hier werd ik beroofd) waar gebruikers de exacte locatie van onder andere overvallen en carjackings kunnen aanduiden op een kaart om anderen te waarschuwen. Voorlopig is de site enkel in het Portugees beschikbaar, maar binnenkort komt er ook een Engelstalige versie.

Protesten en stakingen

Met nog drie weken te gaan tot de aftrap van het WK, neemt de onrust in Brazilië verder toe. Er is niet alleen ongenoegen bij de bevolking, ook de politie is allesbehalve tevreden. Gisteren staakten de ordediensten in negen deelstaten, terwijl protesterende buschauffeurs en leerkrachten São Paulo helemaal lam legden. Ze willen allemaal hetzelfde: een hoger loon. Het feit dat de Braziliaanse regering liever miljarden uitgeeft aan het WK dan aan sociale projecten en huisvesting laat heel wat potjes overkoken.

Bron: The Huffington Post

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810