Left Right
scrollTop top

Brazilië legaliseert therapie om homoseksuelen te genezen van de ‘ziekte’ 


Brazilië legaliseert therapie om homoseksuelen te genezen van de ‘ziekte’ 

In alle landen krijgen holebi’s steeds meer rechten, maar Brazilië maakte een grote stap naar achter. Een rechter heeft besloten om 18 jaar progressie te doen verdwijnen. In het land kunnen holebi’s nu in zogenaamde therapie om te genezen van de ‘ziekte’. 

In Brazilië lijkt het of ze terug in de tijd gaan. Sinds 1999 is het verboden om mensen te ‘genezen’ van hun homoseksualiteit. Na 18 jaar heeft rechter Waldemar Claudio de Carvalho de wet verworpen.

De evangelische christelijke psycholoog Rozangela Justino verloor haar licentie in 2016 omdat ze een homoseksueel persoon wou genezen met therapie. In 2009 vertelde Justino in een interview met Folha de S Paulo dat ze homoseksualiteit als een ‘ziekte’ bezag. Ze adviseerde patiënten om religieuze begeleiding te zoeken en zei: “Ik voel me door God geroepen om mensen die homoseksueel zijn, verder te helpen.”

Terug conservatief

De rechters hebben Justino uiteindelijk gelijk gegeven waardoor holebi’s genezen terug is toegelaten in het land. Eén van de weinige homoseksuele politici in Brazilië, David Miranda, zei in The Guardian dat “Brazilië een conservatieve golf voert zoals vele andere landen over de hele wereld.” Net geen twee derde (zo’n 64 procent) van de bevolking van Brazilië is rooms-katholiek. Het geloof kan een conservatief effect hebben op de gedachtegang van de bevolking.

Rogerio Giannini, president van de raad van psychologie, zegt dat je niets kan genezen dat geen ziekte is. “Het is geen serieus, academisch debat maar een debat dat verband houdt met religieuze of conservatieve standpunten”, voegde hij eraan toe. De Royal College of Psychiatrists zegt dat er geen bewijs bestaat, dat zo’n therapie iemand kan genezen van homoseksualiteit.

Praten of shocktherapie

De therapie om holebi’s te doen genezen, bestaat in verschillende gradaties. Om zogezegd te genezen van je geaardheid kan je op gesprek gaan bij een psycholoog, wordt er gepraat met een patiënt alsof homoseksualiteit een soort van verslaving is zoals drugs of worden in extreme gevallen zelfs fysieke middelen ingeschakeld zoals elektroshocktherapie. “De reden dat zoiets niet standaard wordt toegepast, is omdat zo’n therapie gewoon niet werkt”, zegt Jack Drescher, psychiater en criticus van zulke praktijken.

De wet zorgde voor heel wat commotie. Na de beslissing werden hashtags zoals #curagay (gay cure, nvdr.) een trending topic in Brazilië. Veel Braziliaanse sterren en homoactivisten protesteren tegen de beslissing van Carvalo.

Wat is het nu?

Brazilië is een ingewikkeld land als het op LGBT-rechten aankomt. 40 procent van alle anti-LGBT-geweld ter wereld komt voor in het land. Gemiddeld wordt er elke dag één homoseksueel of transseksueel vermoord. In het land stijgt ook het evangelisme en maken rechtse politici ongestraft meer homofobe uitspraken. Dat allemaal terwijl homoseksuele koppels al van 2013 mogen trouwen met elkaar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539