Left Right
scrollTop top

Brazilië vestigt nieuw record met 70.000 coronabesmettingen op één dag


Jair Bolsonaro president Brazilië
© Jair Bolsonaro, president van Brazilië – Bron: Isopix

Het coronavirus blijft Brazilië zwaar in zijn greep hebben. Gisteren registreerde het Zuid-Amerikaanse land maar liefst 70.000 nieuwe besmettingen, een dagrecord. Ook stierven er bijna 1.600 Brazilianen aan de gevolgen van Covid-19, eveneens een dagrecord.

De aanpak van het coronavirus in Brazilië is volgens veel experts één van de slechtste in de wereld. President Jair Bolsonaro heeft van bij het begin de ernst van de epidemie geminimaliseerd. Ook roept hij mensen op om zich niet aan de lockdown, die opgelegd is door lokale gouverneurs, te houden.

Er is dan ook geen centrale gestuurde aanpak, in tegendeel. Er is op dit moment zelfs geen overkoepelende minister van Volksgezondheid. Op een bepaald moment verbood Bolsonaro zelfs om de totale coronacijfers voor Brazilië nog bij te houden.

Tweede na VS

De moeilijkheden bij het registreren van gegevens is één van de redenen waarom er gisteren dagrecords zijn gesneuveld. De voorbije dagen hadden verschillende staten, waaronder Sao Paulo, problemen met het doorsturen van hun data naar de federale overheid. De 713 doden en 26.000 besmettingen die Sao Paulo doorgaf waren dus eigenlijk van twee dagen. Het is niet duidelijk wat de precieze oorzaak van die technische problemen waren.

In totaal zijn in Brazilië nu al meer dan 2,5 miljoen besmettingen geregistreerd. Er stierven ook al meer dan 90.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens onderzoek – op basis van oversterfte – ligt het werkelijke dodental nog eens de helft hoger. Op beide vlakken moet Brazilië en de Verenigde Staten voorlaten.

Nieuwe regio’s

De epidemie lijkt in het land ook helemaal nog niet af te vlakken. Iets meer dan een maand geleden zat het nog maar aan één miljoen besmettingen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft dat te maken met een grote testcapaciteit. In werkelijkheid spelen er ook andere redenen mee. Zo bereikt het virus stilaan andere regio’s. Vooral het armere zuiden en de regio Centraal-West merken de laatste weken een enorme stijging in het aantal gevallen en overlijdens.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572