Brein werkt trager vanaf je 24ste… bewijst game Starcraft

Brein werkt trager vanaf je 24ste… bewijst game Starcraft

Vanaf je 24ste levensjaar gaat je brein stilaan achteruit. Des te ouder je vanaf dan wordt, des te langer je hersenen nodig hebben om bepaalde informatie te verwerken. Dat blijkt uit een nieuwe studie op … spelers van Starcraft 2.

De wetenschappers van de Canadese Simon Fraser University gebruikten wel heel speciale testpersonen voor hun onderzoek, schrijft The Washington Post. Dat werd namelijk uitgevoerd op spelers van de game Starcraft 2, wat volgens de onderzoekers enorm belastend voor onze hersenen is. “Als tennis een combinatie van schaken en boksen is, dan is Starcraft een combinatie van boksen, schaken, Risk, Monopoly en Candy Crush”, volgens de onderzoekers. Het is dan ook niet abnormaal dat de game in een universiteit in Florida al wordt gebruikt om een masterklas probleemoplossend denken aan te leren.

De spelers moeten net zoals economische analisten in micro- en macrotermen denken. Ten eerste moeten ze ervoor zorgen dat ze een economie op lange termijn uitbouwen zodat ze tientallen tot honderden eenheden kunnen ondersteunen; tegelijkertijd moeten ze die eenheden – vaak individueel – besturen. En dat allemaal terwijl de tegenstander exact hetzelfde probeert te doen. Wat volgt is een aaneenschakeling van toetsenbord- en muisbewegingen die gigantisch snel door ons brein worden aangestuurd. Voor zij die niet weten hoe een online Starcraft-game eruitziet, even een voorbeeld in reële snelheid:

Vertraging

Voor de studie keken de onderzoekers naar de vertraging tussen het moment dat een speler naar het scherm kijkt, en de daaropvolgende beweging begint uit te voeren. Uit de resultaten blijkt dat een vierentwintigjarige de kortste vertraging heeft. Tijdens een spelsessie verliest een 39-jarige zo 30 seconden per vijftien minuten ten opzichte van een 24-jarige.

Daarnaast vonden de wetenschappers geen bewijs dat het proces op de een of andere manier kan worden omgekeerd. “Het klopt dat we wijzer worden als we ouder worden, maar wijsheid kan snelheid deels vervangen. Oudere spelers proberen de tegenstander namelijk te snel af te zijn door simpelere strategieën te hanteren en beter gebruik te maken van opgedane kennis en de game-interface.”

Gesponsorde artikelen