Breinspelletjes zijn een tijdverspilling en dit is waarom         

Breinspelletjes zijn een tijdverspilling en dit is waarom         

Hoeveel spelletjes heb jij al op je smartphone gedownload om je hersenactiviteit te verbeteren? Wel, tijd om ze er allemaal weer af te gooien: een studie heeft uitgewezen dat zo’n spelletjes niets doen met je cognitieve vaardigheden. Het maakt je blijkbaar wel beter in het spelen van zo’n spel. 

Er bestaan verschillende breinspelletjes die je hersenactiviteiten zouden verbeteren door je geheugen en aandacht te trainen. Door zo’n virtuele spelletjes te spelen, zou je in het echte leven ook die functies verbeteren. Een studie heeft uitgewezen dat dat niet het geval is.

Het onderzoek

Aan de universiteit van Pennsylvania hebben Amerikaanse wetenschappers uitgetest wat zo’n spelletjes al dan niet kunnen doen. Voor het onderzoek hebben ze 64 jonge deelnemers verdeeld in twee groepen: één groep moest 10 weken lang, 5 dagen per week en 30 minuten per dag Lumosity spelletjes spelen. Lumosity spelletjes zijn hersenspelletjes die door wetenschappers en gamers zijn ontwikkeld. De andere groep moest even lang spelen maar met andere virtuele videospelletjes.

Je moet weten dat impulsieve en riskante beslissingen vaak worden genomen door mensen die zwakkere cognitieve vaardigheden hebben. Om na te gaan hoe de proefpersonen in mekaar zaten, hebben de wetenschappers voor het onderzoek gevraagd of ze een kleine beloning of een grote willen, en ze moesten ook kiezen tussen een kleine waarschijnlijke beloning en grote minder waarschijnlijke beloning: een risicosituatie dus. Met de vergelijking van deze feiten en het spelen van de spelletjes bleek dat er geen effect was op het gedrag. Alle deelnemers bleven bij hun eerste antwoorden.

Resultaat

Nadien moesten de deelnemers ook nog enkele cognitieve testen uitvoeren. De test bestond uit oefeningen die niet door de gespeelde spelletjes werden getraind. Helaas zagen de wetenschappers hier ook geen verschil. De deelnemers werden wel beter in het spelen van de spelletjes, maar hun cognitieve vaardigheden werden niet beter.

Gesponsorde artikelen