Brendan Dassey, bekend van ‘Making a Murderer’, komt dan toch niet vrij

Brendan Dassey, bekend van ‘Making a Murderer’, komt dan toch niet vrij

Het Openbaar Ministerie van Wisconsin gaat in beroep tegen de vernietiging van het vonnis van Brendan Dassey. Die werd wereldwijd bekend nadat Netflix ‘Making a Murderer’ maakte over zijn proces en dat van zijn nonkel, Steven Avery. De serie stelde zich grote vragen bij de manier waarop ze veroordeeld werden. Dassey werd in augustus vrijgesproken door een federale rechter.

Making a Murderer deed vorig jaar veel stof opwaaien, en de heisa is nog altijd niet gaan liggen. De Netflix-reeks reconstrueert hoe Steven Avery twee keer aangeklaagd werd door justitie. De eerste keer zat hij 18 jaar in de cel voor een verkrachting, tot bewezen werd dat hij onschuldig was en hij vrij kwam. Daarna werd hij beschuldigd van en veroordeeld voor de moord op fotografe Teresa Halbach. Avery’s neef, Brendan Dassey, werd medeplichtig bevonden en ook hij kreeg een levenslange celstraf.

Dassey, die 16 was toen de misdaad gebeurde, heeft zijn medeplichtigheid aan de verkrachting en de moord bekend, maar een federale rechter oordeelde vorige maand dat die bekentenis onvrijwillig gebeurde, onder invloed van een valse belofte van de ondervragers. Bovendien was hij minderjarig ten tijde van de ondervraging en is hij verstandelijk beperkt. Dat alles samen maakt zijn bekentenis onbruikbaar, zo stelt de rechter, en dus werd zijn veroordeling ongedaan gemaakt.

Het Openbaar Ministerie kreeg 90 dagen om de zaak opnieuw voor de rechter te brengen, anders moest Dassey worden vrijgelaten. En dat heeft het OM van Wisconsin nu ook gedaan, ze gaan in beroep tegen de vernietiging van het vonnis. “We geloven dat de rechter – die meent dat de bekentenis van Dassey gedwongen is afgelegd – het niet bij het juiste eind heeft en de wet niet juist heeft toegepast”, aldus openbaar aanklager Brad Schimel.

Gesponsorde artikelen