Brexit-deal nog geen stap dichterbij

Brexit-deal nog geen stap dichterbij

De Europese regeringsleiders zijn geen stap dichterbij een brexit-deal gekomen. Voorlopig komt er geen nieuwe bijeenkomst van de regeringsleiders. De leiders van de 27 EU-lidstaten hebben gisteren besloten pas weer bij elkaar te komen op het moment dat er schot in de onderhandelingen zit.

Brexit-onderhandelaar Michel Barnier heeft van de regeringsleiders de opdracht gekregen om de komende tijd verder te onderhandelen met de Britten. Pas als hij zegt dat er “beslissende vooruitgang” is geboekt, wordt een nieuwe top georganiseerd.

De Brexit-top die op 17 en 18 november zou plaatsvinden om overeenstemming over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU te bereiken is dus afgelast.

“De 27 leiders merken op dat er, ondanks intensieve onderhandelingen, niet genoeg voortgang is geboekt”, zei een woordvoerder.

De Britse premier Theresa May was gisteren ook in Brussel, waar ze de 27 andere EU-leiders een kwartier lang toesprak over de Brexit. Ze deed daarbij geen nieuwe voorstellen, meldde voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani na afloop van haar spreekbeurt.

May gaf haar visie op de ontwikkelingen en verliet daarna het gebouw waar de andere leiders aan hun Brexit-overleg begonnen. Daar mocht de Britse premier niet bij zijn.

“Optimistisch”

Tajani zei optimistisch te willen blijven. Het EU-parlement moet een Brexit-overeenkomst goedkeuren. Tajani zei dat daar tot maart volgend jaar de tijd voor is.

Aanvankelijk spraken leiders over de geplande top in november als een laatste gelegenheid om tijdig met een Brexit-akkoord te komen.

Er circuleert een voorstel om de overgangsperiode, nadat de Britten uit de EU zijn gestapt, van twee jaar te verlengen naar drie jaar. In die overgangsperiode krijgen bedrijven de mogelijkheid om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.

Tusk tempert

EU-president Donald Tusk temperde de verwachtingen. “Een ‘no deal-scenario’ is op dit moment waarschijnlijker dan ooit tevoren”, zei hij. Tusk voegde daaraan toe dat hij er wel vertrouwen in heeft dat er een betere oplossing kan worden gevonden.

De afgelopen maanden is vooruitgang geboekt in gesprekken, maar de grens tussen Ierland en Noord-Ierland blijft een obstakel. Die grens moet open blijven en de vraag is hoe dat kan samengaan met de brexit.

Gesponsorde artikelen