Brexit en goedkope pond lijken goed nieuws voor wie naar UK op reis wil. Maar …

Brexit en goedkope pond lijken goed nieuws voor wie naar UK op reis wil. Maar …

Wat betekent de Brexit voor wie reisplannen heeft naar de UK? Worden Engeland, Wales en Schotland ineens aantrekkelijke bestemmingen door de goedkope pond? Ja en nee. In een eerste fase wellicht wel, maar daarna niet. Dit is waarom.

Toerisme en de UK, dat is een serieus verhaal. Zo trekt Engeland bijvoorbeeld dubbel zoveel toeristen uit EU-landen dan andere Europese landen. Negen miljoen in totaal per jaar. Heel veel van die toeristen komen op citytrip, maar toch. Toerisme in de UK staat voor een elfde van het BNP, wat enorm is. En het biedt jobs aan drie miljoen mensen. Er staat dus wel wat op het spel.

Het goede nieuws eerst

Het goede nieuws eerst. De komende twee jaar, en misschien wel een beetje langer dan dat, verandert er in essentie niet veel. In die periode wordt de Brexit geregeld. Reizen naar de UK – of tenminste er verblijven – wordt in principe goedkoper. Tenminste als het Britse pond, zoals verwacht, nog zal dalen. Er zijn prognoses over gemaakt, en op die manier zou logeren en consumeren in de UK 12% goedkoper worden in vergelijking met pakweg een maand geleden.

Paspoort nodig?

Ook qua paperassen en aan de grens verandert er voorlopig niks. De UK zat sowieso al niet in Schengen. Maar, en dat wordt wel een zaak, door EU-regels konden we de UK nu nog binnen met alleen onze identiteitskaart. Dat zou wel eens kunnen veranderen. In principe zou je vanaf de dag dat de UK effectief uit de EU is – dus over een jaar of twee, drie – een paspoort moeten hebben, net zoals wanneer je bijvoorbeeld naar de VS reist.

De reissector zal bijzonder zwaar lobbyen om dat te voorkomen, heeft ze al laten weten. Er zou dan een verdrag tussen de EU en de UK komen waardoor een Europese identiteitskaart toch zou gelden. Anderzijds is ook al geopperd dat paspoorten een must zijn om de terreurdreiging te bestrijden. Dat wordt dus nog een politiek gevecht.

Over twee jaar liggen de kaarten anders

Op lange termijn – over twee, drie jaar dus – liggen de kaarten anders. De verwachting is bijvoorbeeld dat door een minder sterk Brits pond, Britten minder in het buitenland op vakantie zullen gaan en kiezen voor eentje in eigen land. Dat betekent een grotere vraag naar logies (als de buitenlanders blijven komen zoals nu), en een grotere vraag duwt de prijzen doorgaans omhoog.

Dat is nog even afwachten. Eigenlijk is er een veel groter probleem. Daarstraks zeiden we dat drie miljoen mensen werkzaam zijn in de toeristische sector in de UK. De realiteit is dat onder meer vooral in hotels en de horeca tout court dat voor een groot stuk nu al EU-arbeiders zijn uit vooral voormalige Oostbloklanden. Zoals Polen.

En dit is het grootste probleem

Met het lidmaatschap van de EU eindigt ook het vrij verkeer van arbeid. De toeristische sector in de UK heeft daarover al aan de alarmbel getrokken: vindt ze immers maar eens, de mensen die aan minimumlonen kamers willen poetsen of ’s nachts en in het weekend de receptie willen bemannen.

Het gaat om veel mensen, volgens sommige schattingen zelfs 25% van het hotelpersoneel in de UK. Als die niet meer kunnen werken in Groot-Brittannië, kunnen er twee dingen gebeuren. Eén: ze worden vervangen door duurdere krachten, wat de kosten omhoog jaagt en zich zal vertalen in duurdere hotelkamers. Of twee: ze worden niet vervangen, of niet genoeg, wat zal leiden tot een kleiner aanbod van accommodatie, wat zich al evenzeer vertaalt naar duurdere prijzen.

Komt nog dit bij: wellicht herstelt het Britse pond zich, zeker wanneer zou blijken dat de gevolgen van de Brexit meevallen. De conclusie is dus: het is nu en de volgende paar jaar het moment om te gaan.

Gesponsorde artikelen