Left Right
scrollTop top

Brexit: nederlagen volgen elkaar op voor premier Boris Johnson


Boris Johnson
© EPA

Dat de brexit geen gemakkelijke opgave zou worden, daar is nooit twijfel over geweest. Maar dat het een weg vol nederlagen zou worden, dat zal Boris Johnson waarschijnlijk niet verwacht hebben toen hij premier van het Verenigd Koninkrijk werd. Alle plannen die hij de laatste dagen gemaakt heeft om op 31 oktober uit de Europese Unie te stappen, worden neergehaald door het parlement.

De Britse premier Boris Johnson lijdt de ene nederlaag na de andere. En al die nederlagen hebben één ding gemeenschappelijk: ze maken een brexit zonder deal steeds moeilijker. Deze keer gaat het om een wetsvoorstel vanuit de oppositie, dat ondertussen in beide parlementen goedgekeurd is, en een voorstel voor vervroegde verkiezingen, dat afgekeurd werd.

Het begin: wetswijzingen en ontslagen

Het verhaal over de wet van Hilary Benn begint een paar dagen geleden. Om het voor de oppositie mogelijk te maken om een wetsvoorstel te doen, moet eerst de wet zelf aangepast worden. Daar heeft het parlement over gestemd en de stemming was duidelijk: er kon een voorstel komen. Boris Johnson en zijn Conservatieven hadden geen meerderheid, want niet álle leden van de partij hadden tegen de verandering van de wet gestemd.

Nicholas Soames
EPA – Nicholas Soames is uit de partij gezet die zijn grootvader, Winston Churchill, vijftien jaar lang leidde.

De oplossing van de premier? Iedereen die hem “verraden” had, uit de partij zetten. Het ging om 21 Conservatieven. En dat waren niet de minste: verschillende van hen hadden er al járen als minister opzitten, andere waren ook kandidaat om premier te worden in juni en ook de kleinzoon van Winston Churchill, die jarenlang de voorzitter van de Conservatieve partij was, moest eraan geloven.

Volgens The Guardian dreigen al een tiental van die mensen met gerechtelijke stappen.

Het voorstel: de Benn Bill

Labour, de oppositiepartij in het Britse parlement, kwam met een wetsvoorstel. Kort gezegd houdt het in dat Boris Johnson de Europese Unie om uitstel moét vragen als hij voor 19 oktober geen meerderheid kan overtuigen van een brexit zonder deal. De wet werd dinsdag en woensdag drie keer gestemd in het Lagerhuis, en drie keer waren er meer mensen voor dan tegen de wet.

De Benn Bill, naar Labour-politicus Hilary Benn, schoof daarna door naar het Hogerhuis. En ook daar ging een meerderheid akkoord met het wetsvoorstel. Vrijdag voor 17 uur gaat het voorstel opnieuw richting parlement.

Die deadline is nodig, want Johnson dient normaal gezien maandag een verzoek in om het parlement even op pauze te zetten. Als dat Lagerhuis voor maandagavond de wet goedkeurt en doorgeeft aan de Koningin, zal die er hoogstwaarschijnlijk komen en moet Johnson uitstel voor de uitstap vragen tot minstens 31 januari 2020.

De oplossing: vervroegde verkiezingen?

Johnson heeft van in het prille begin geweigerd om de Europese Unie om uitstel te vragen voor de brexit. En hij is ook nu niet van plan om dat te doen. De Britse premier legde daarvoor een aanvraag op tafel om vervroegde verkiezingen te organiseren, op 15 oktober. Maar ook dat draaide uit op een sisser, want Johnson kon geen tweederde meerderheid halen bij de stemming.

Verschillende parlementsleden uit de oppositie lieten weten dat ze pas akkoord zullen gaan met vervroegde verkiezingen als de Benn Bill effectief van kracht wordt.

Het probleem: Ierland

Waarom Boris Johnson niet gewoon verder werkt aan het brexitvoorstel van zijn voorganger Theresa May? Simpel: hij wil niet dat er een harde grens komt tussen Ierland (dat bij de Europese Unie blijft) en Noord-Ierland (dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort en dus de EU verlaat).


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810