Brexit-onderhandelingen beginnen vandaag pas écht in Brussel. En het wordt geen makkie

Brexit-onderhandelingen beginnen vandaag pas écht in Brussel. En het wordt geen makkie

De eerste inhoudelijke onderhandelingen over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU beginnen vandaag in Brussel: een jaar en drie maanden na het Britse brexit-referendum en een ontmoeting waarbij de agenda werd bepaald. Makkelijk wordt het niet en de tijd dringt.

Een van de zaken die meteen op tafel komen, is hoeveel de Britten de EU schuldig zijn aan toegezegde begrotingsbijdragen.

In eerste instantie klonk vanuit Londen dat er niets zal worden betaald. “De EU kan naar zijn geld fluiten”, zei minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

Ondertussen zijn gematigder geluiden te horen in de Britse regering. De Britse minister van Financiën Philip Hammond zegt dat de 100 miljard euro die Brussel volgens geruchten zou eisen belachelijk is, maar “dat er wel te praten valt”. “Wij zijn geen land dat wegloopt voor zijn schulden”, zei hij tegen de BBC.

Wellicht gaat het ergens halverwege dat bedrag landen: 40 à 50 miljard zou genoeg zijn om de resterende landen in de EU te paaien en het zou ook het maximale bedrag zijn waar de Britten hun handtekening onder willen zetten.

Klok tikt

Andere zaken die met voorrang moeten worden opgelost, zijn de vraag hoe open de grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet zijn en de positie van 3 miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk.

EU-onderhandelaar Barnier wijst er voortdurend op dat de klok ondertussen doortikt. De onderhandelingen moeten uiterlijk in maart 2019 afgelopen zijn. Als er dan geen akkoord is, worden de Britten simpelweg uit de Unie gezet en verliezen ze alle handelsvoordelen die ze nu hebben.

Brussel ziet dat besef dat de tijd dringt in de opstelling van de Britse regering niet terug. Die lijkt na de voor May rampzalig verlopen verkiezingen in juni vooral met zichzelf bezig te zijn. De EU weet niet met wie ze moeten onderhandelen en waarover. En daar maken ze zich in Brussel zorgen over.

Donderdag

Donderdag wordt duidelijk of de zorgen terecht zijn. Dan wordt in een gezamenlijke persconferentie van de onderhandelaars duidelijk of er schot in de onderhandelingen zit.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse brexitminister David Davis zaten vorige maand al een dag samen en spraken toen af “zo snel mogelijk” overeenstemming te bereiken over de scheidingsvoorwaarden. “Het zware werk begint nu”, zei Barnier afgelopen week.

Het Britse voorstel over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk biedt volgens Barnier onvoldoende garanties. Volgens de Fransman moet het Europese Hof van Justitie (blijven) waken over hun rechten, terwijl Londen meningsverschillen door de Britse rechter wil laten beslechten.

Gesponsorde artikelen