Brexit: Pond keldert, beurs London crasht, UK betaalt prijs

Brexit: Pond keldert, beurs London crasht, UK betaalt prijs

De UK verlaat de Europese Unie. In het referendum over de Europese Unie wint het ‘Leave’-kamp de stemming. Dat heeft grote economische gevolgen: voor de UK dreigt een recessie. De Pond zakte al weg naar de hoogte van 1985, het financiële hart van London dreigt een gigantische prijs te betalen voor de Brexit.

De Britten hebben er een nek-aan-nek-race van gemaakt, maar het resultaat is vanmorgen duidelijk: het Leave-kamp wint deze stemming

Zo verliest het ‘remain’-kamp, waarin veruit de meeste politici en zowat alle partijleiders zaten, van een energieke, en felle ‘leave’-campagne die geleid werd door Boris Johnson en Nigel Farage. Zowat heel de financiële en economische wereld was pro-EU en drong er sterk op aan om in de EU te blijven. Maar dat is dus niet het geval.

Economische schade: recessie in de UK omdat ze niet in eengemaakte markt meer zitten

De reden is simpel: de EU is veruit de grootste handelspartner van de UK. Als die geen lid meer zijn, hebben ze ook geen greep meer op de regelgeving en de toegang tot de eengemaakte markt van de EU. Dat betekent dat hun handel met de Europese Unie serieus hinder kan gaan ondervinden. Een pak internationale bedrijven zal veel minder geneigd zijn om zich te vestigen in de UK, want dan zitten ze niet meer in die eengemaakte markt.

Grote impact op de City

Een tweede groot punt is de Londense financiële wereld. London is na New York het belangrijkste financiële centrum ter wereld. Maar dat betekent dat de City ook een gigantische invloed heeft op de regelgeving en beleidsvoering op financieel vlak in de Europese Unie. Met een City die nu buiten de EU valt, gaan een pak transacties en deals verhuizen, mogelijk naar Frankfurt. Voor de financiële leiders van de UK is dit bijzonder slecht nieuws.

De FTSE-futures, die voorspellen hoe de koers van de beurs zal gaan als die opent, waren nu al 8 procent naar beneden. Het ziet er dus sterk naar uit dat de Britse beurs meteen met een crash gaat openen straks. In Azië, waar de beurs nu al open is, kelderen de koersen.

Pond verliest massaal

Ondertussen verliest de Pond massaal terrein, en zakt naar niveaus die niet gezien zijn sinds 1985. Tegenover de dollar verliezen ze al meer dan 10 procent terrein. De Britten zien hun munt dus compleet kelderen, goudprijzen stijgen ondertussen naar recordhoogtes, omdat mensen dat als een “zekerheid” zien.

Het is nu afwachten wat de reactie van de Britse Nationale Bank is: gaan ze hun munt ondersteunen, en vooral, wat betekent dit nu concreet? Iedereen kijkt ook naar David Cameron, die zal de komende dagen moeten een plan voorleggen. Maar of de Britse regering veel zal kunnen doen, is niet duidelijk. Ze kunnen de outfall wat beperken en wat rust brengen, maar fundamenteel valt er niet veel aan te veranderen: de economische schade zal enorm zijn.

Gesponsorde artikelen