Brexit zonder akkoord kan tot voedseltekorten leiden

File
GettyImages

De gevolgen als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zullen catastrofaal zijn. Zo zal een toekomst met gevechten op straat, prijsstijgingen op vlak van voedsel en een verminderde voorraad aan medicijnen realiteit worden. Dat zegt een nieuw document dat de overheid publiceerde.

De overheid in het Verenigd Koninkrijk publiceerde een document over Operation Yellowhammer nadat de ministers in het parlement druk zetten achter de zaak. Het document werd al begin augustus opgesteld en geeft de eventuele gevolgen mee voor een brexit zonder akkoord. Dat document toont de eventuele gevolgen die kunnen gebeuren na 31 oktober.

De overheid zocht nog wanhopig naar een manier om de publicatie van het document te verhinderen. Maar het verloor afgelopen maandag een stemming in het parlement. Daardoor was de overheid verplicht om het document vrij te geven.

Verminderd vers voedsel

Het document dat de overheid publiceerde toont dat er een kans bestaat dat bepaalde types vers voedsel zullen verminderen. Daarnaast zullen ook het aantal basisingrediënten voor een maaltijd minder op voorraad zijn.

Het zal niet zo zijn dat de brexit zonder akkoord leidt tot een voedseltekort. Alleen wordt de beschikbaarheid beperkter en zal de prijs stijgen. Dat zorgt ervoor dat vooral de lagere klasse benadeeld wordt.

De stroom aan goederen die zowel online als fysiek in winkels verkocht worden komen ook in het gedrang. Het document zegt namelijk dat die producten vertraging kunnen oplopen tot een half jaar. Daardoor heeft dat automatisch een groot effect op de voorraad van medicijnen.

Verder kunnen vrachtwagens te maken krijgen met dagenlange vertragingen. Dat komt omdat het verkeer in de tunnel onder het kanaal met maar liefst 40 tot 60 procent daalt. Het kan tot drie maanden duren vooraleer de situatie zou verbeteren.

Britse reizigers moeten waarschijnlijk langer wachten aan de grens. Dat komt door strengere grenscontroles. Daardoor zullen er langere wachttijden ontstaan bij Europese luchthavens, grensovergangen en havens.

Gesponsorde artikelen