Brexitonderhandelingen tussen May en Labour afgesprongen: bij wie zal May nu steun zoeken?

Brexitonderhandelingen tussen May en Labour afgesprongen: bij wie zal May nu steun zoeken?

De onderhandelingen tussen de Britse premier May en Labour, de grootste oppositiepartij van het land, zijn afgesprongen. May wist binnen haar eigen coalitie geen steun te vinden voor haar brexit-deal, die ze met de EU onderhandelde, en wou daarom draagvlak voor haar deal vinden bij de socialisten. Labour-leider Corbyn zegt dat ze het uiterste hebben geprobeerd. De partijvoorzitter viel over de onenigheid rond de douane-unie met de EU en andere economische kwesties.

Het Britse Lagerhuis gaf al drie keer rood licht aan verschillende incarnaties van het brexitakkoord, dat May onderhandelde met de EU. Daarom besloot May om bij de oppositiepartij Labour draagvlak te zoeken en tot een compromis te komen, waar zowel de conservatieven als de sociaaldemocraten zich in kunnen vinden.

Douane-unie

Labour-onderhandelaars klaagden eerder al aan dat de Conservative Party niet bereid was om over de douane-unie met de EU te praten. Labour wil namelijk dat het VK in die douane-unie met de EU blijft. Ook zijn heel wat Britse socialisten voorstander van een tweede referendum. In dat laatste scenario zou het zelfs kunnen dat de brexit helemaal niet doorgaat.

Vooral de rechtervleugel van May haar partij moest niet weten van een verdere economische samenwerking met de EU. Volgens sommige analisten ging May met Labour in gesprek om die hardliners onder druk te zetten zodat ze toch nog akkoord zouden gaan met haar brexit-deal. Ook die strategie blijkt gefaald te hebben. Ook over andere economische banden tussen de EU en het VK verschilden May en Corbyn fundamenteel van visie.

Volgens Corbyn kwam dat door “de toenemende zwakte en instabiliteit” van de regering. Bij wie May nu steun zal zoeken, is nog niet bekend. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian.

EPA

Europese verkiezingen

De Britten zouden de EU op 29 maart verlaten, maar omdat de deal niet goedgekeurd is door het Britse Lagerhuis is er met de EU afgesproken dat de brexit pas op 31 oktober ingaat.

Dat is een uitstel van zes maanden. Voor die deadline moet alles geregeld zijn voor het vertrek van de Britten uit de EU. Bovendien werd afgesproken dat het VK meedoet aan de Europese verkiezingen als het brexitakkoord voor 21 mei 2019 niet goedgekeurd is door het Brits parlement. May koos enkele dagen geleden al voor deelname aan de Europese verkiezingen.

EPA

Gesponsorde artikelen