Bridge Of Spies: Spielberg en Hanks in grote doen

Bridge Of Spies: Spielberg en Hanks in grote doen

Wie durft beweren dat Spielberg niet weet hoe hij een film moet maken, heeft volgens mij geen flauw idee waar hij het over heeft. De man is één van de weinige hedendaagse regisseurs die erin slaagt om films te maken die jong en oud weten te bekoren. Denken we maar terug aan E.T., Jurassic Park, Indiana Jones, enz.

Ook de combinatie met Tom Hanks is meestal een geslaagde mix, als we het ondermaatse The Terminal even buiten beschouwing laten. De laatste jaren toont Spielberg zich meer en meer als maker van volwassen drama’s met een “human touch”, films waarin hij zelden of nooit iemand voor de borst stoot, maar toch serieuze thema’s aankaart, zoals in Saving private Ryan, Lincoln of het magistrale Munich. Welnu, met Bridge of spies hebben de heren Spielberg en Hanks alweer een klassieker afgeleverd.

Tom Hanks speelt advocaat James B. Donovan, gespecialiseerd in verzekeringszaken. Als de Amerikaanse overheid de Russische spion Rudolf Abel oppakt, wordt Donovan gevraagd om hem te verdedigen. Dit is eerder pro forma, omdat iedereen uiteindelijk een eerlijk proces verdient. Hij aanvaardt de zaak en gaat hierin zodanig ver dat iedereen in Amerika niet alleen Abel, maar ook Donovan begint te haten. Tot op een dag de Amerikaanse piloot Powers neergeschoten wordt door de Russen en in de gevangenis terechtkomt. Nu wordt Donovan gevraagd om te onderhandelen over een eventueel uitwisselingsproject tussen Amerika en Rusland voor Abel en Powers.

Je kan Tom Hanks verwijten dat hij altijd maar weer dezelfde rol speelt, maar langs de andere kant doet hij dat zo goed dat je hem dat steeds opnieuw vergeeft. Ook nu weer is hij verdomd geloofwaardig als de goedhartige advocaat die vecht voor de goede zaak. Bovendien slaagt hij er ook als geen ander in om zijn personage wat humor mee te geven, iets wat dit soort films broodnodig hebben. Al is het zeker ook de verdienste van de gebroeders Coen dat de film voldoende ontlucht wordt. Zijn tegenspeler Mark Rylance is echter van een gelijkaardig niveau en verrast vriend en vijand met een knalprestatie als de Russische spion Rudolf Abel. Ook de sfeer zit fantastisch. Je waant je echt in de jaren ’50 dankzij de fantastische production design. Het lijkt echt alsof ze de Berlijnse muur aan het bouwen zijn.

Okee, het had misschien wat korter gemogen en bepaalde dialogen lijken gerokken, maar voor de rest is dit gewoon een goed geregisseerde, geacteerde en geschreven spionagethriller. Spielberg weet als geen ander hoe hij spanning moet opbouwen, zonder hiervoor terug te vallen op grote effecten of speciale trucs. De film is bovendien zodanig goed geschreven dat er ook ruimte is voor de nodige ontluchting af en toe. En, het moet gezegd, Mark Rylance is de revelatie van deze film. Het zou me dan ook niet verwonderen mocht hij een Oscarnominatie in ontvangst mogen nemen.

Regie: Steven Spielberg

Met: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda, Amy Ryan, Sebastian Koch, Austin Stowell & Billy Magnussen

Kurt Blogt

Gesponsorde artikelen