Brits bedrijf speelde 50 miljoen onrechtmatig verkregen Facebookprofielen door aan Trump-campagne

Brits bedrijf speelde 50 miljoen onrechtmatig verkregen Facebookprofielen door aan Trump-campagne

“We hebben Facebook misbruikt om miljoenen profielen uit te lezen. Die informatie werd daarna gebruikt om die mensen persoonlijk te benaderen met gerichte advertenties. Het is op die basis dat Cambridge Analytica gebouwd is.” Dat zegt Christopher Wylie, een Canadees die in dienst was van dat Londense bedrijf. 

Het bedrijf Cambridge Analytica zorgde ervoor dat gegevens van meer dan 50 miljoen Facebook-profielen terecht kwam bij de verkiezingscampagne van Donald Trump. De gebruikers hadden geen idee dat hun gegevens werden gekopieerd, schrijven de kranten The Observer en de New York Times, op basis van Wylies getuigenis. Facebook had hier in 2015 al weet van, maar hield de informatie achter slot en grendel.

Gebruikers downloadde app zonder hun medeweten

Facebook-gebruikers zouden de app ‘thisisyourdigitallife’ hebben gedownload zonder dit te weten. Via die app zou Cambridge Analytica toegang hebben gekregen tot hun gegevens en die van hun vrienden. De manier waarop Facebook geld verdient, doet vele wenkbrauwen fronsen. De openbare aanklager van de staat Massachusetts gaat nu een onderzoek instellen, terwijl Democratisch senator Amy Klobuchar vraagt om Mark Zuckerberg te laten getuigen voor een onderzoekscomité van de Senaat.

Gesponsorde artikelen