Britse campagne claimt dat veganisten ook met zuivelvervangers osteoporose krijgen. Maar klopt dat wel?

Britse campagne claimt dat veganisten ook met zuivelvervangers osteoporose krijgen. Maar klopt dat wel?

De Britse National Osteoporosis Society (NOS) heeft een campagne gelanceerd waarmee het jongvolwassenen willen aansporen om zuivel te eten. Volgens de instelling voldoen zuivelvervangers niet en krijg je op later leeftijd osteoporose als je geen melkproducten consumeert. Maar die woorden komen wel van een zuivelproducent. Zei iemand daar belangenvermenging? Bovendien spreken de British Dietetics Association en heel wat wetenschappelijke onderzoeken deze claims tegen. 

De National Osteoporosis Society (NOS) van Groot-Brittannië heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat 40 % van jonge volwassenen ooit een trendy dieet geprobeerd heeft waarbij ze zuivel, gluten, granen en/of suiker afzwoeren.

Eén van die dieetvormen is clean eating waarbij je enkel verse, seizoensgebonden producten eet. Die zijn meestal biologisch en onbewerkt. Uit het onderzoek van de NOS blijkt ook dat de meeste 18- tot 24-jarigen ooit zo’n clean eating-dieet geprobeerd hebben.

“Clean eating = gezondheidsproblemen”

Maar de NOS waarschuwt dat zo’n levensstijl tot gezondheidsproblemen op latere leeftijd kan leiden waaronder osteoporose waarbij je botten broos worden en breken.

In de Britse krant Daily Telegraph zegt adviserend professor Susan Lanham-New: “Eenmaal je een late twintiger bent, is het te laat om de schade van zo’n dieet om te draaien. We moeten jongeren aansporen om alle voedselsoorten in hun maaltijden te verwerken en dieetvormen zoals clean eating te vermijden. Anders worden osteoporose en gebroken botten binnenkort de norm.”

A Message to My Younger Self

Vooral zuivelproducten zouden volgens de instelling essentieel zijn om genoeg calcium binnen te krijgen voor de gezondheid en de sterkte van onze botten. Daarom heeft de NOS de bewustmakingscampagne A Message to My Younger Self gelanceerd.

Schoonheidsspecialiste Liz Earle staat helemaal achter de campagne. “Toen ik opgroeide, werden mijn maaltijden nog niet gefotografeerd en op social media gezet,” zegt ze in Daily Telegraph. “De druk bij jonge vrouwen om te eten wat hun idolen op Instagram posten, is enorm.”

Belangenvermenging?

“Melkvervangers en drankjes op basis van planten als soja, amandel, haver, rijstmelk zijn niet rijk aan voedingsstoffen en moeten versterkt worden met kunstmatige vitamines, mineralen en proteïnen,” waarschuwt Rick Miller, sportdiëtist en manager van a2 Milk Company. “Die worden nog steeds minder goed opgenomen in het lichaam dan echte zuivelproducten.”

Je kan je natuurlijk vragen stellen bij die claims over zuivelvervangers, want Miller staat zelf aan het hoofd van een zuivelbedrijf. Fluistert iemand daar belangenvermenging?

“Echte koeienmelk is de oplossing,” gaat Miller verder. “Dat is ongelooflijk voedzaam en een belangrijke bron van calcium. Zo bevat één glas melk een derde van onze aanbevolen hoeveelheid calcium en onze gehele behoefte aan vitamine B12. Bovendien worden de voedzame stoffen gemakkelijker in ons lichaam opgenomen.”

Onzin, zeggen de vegans

Maar de Vegan Society sprak deze claims tegen: “Als een dieet, veganistisch of niet, niet behoorlijk gepland is, kan het zijn dat er tekorten aan voedingsstoffen zijn. Trouwens, volgens de British Dietetics Association, de grootste instelling met voedingsspecialisten in het VK, is een goed gepland, veganistisch dieet op elke leeftijd gezond zijn.”

Hun besluit: “Sojamelk met versterkte calcium en speciale tofu zijn dus wel geschikt. Andere belangrijke ingrediënten zijn kool, paksoi, okra, vijgen, chia en amandel.”

Zuivel is onnatuurlijk, niet omgekeerd

Trouwens, geen melk drinken, dat is op zich helemaal niet zo gek. Ongeveer 75 % van de wereldbevolking is lactose-intolerant, en mag dus geen melk drinken. In Aziatische landen is dat zelfs 90 % van de bevolking. Mensen zijn de enige diersoort op de planeet die melk van een ander dier drinkt, én die nog melk drinkt na de kindertijd.

Na duizenden jaren evolutie zijn onze lichamen, vooral in het Westen, gewoon geworden aan die beestenmelk. Maar eigenlijk is het niet helemaal natuurlijk. Daarom zijn zoveel mensen lactose-intolerant. Sommige studies stellen zelfs dat je zuivelproducten en/of –vervangers eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

De campagne: A Message to My Younger Self

De NOS speelt duidelijk in op angst

De campagne slaat aan op social media:

Hoe osteoporose wordt voorgesteld:

Gesponsorde artikelen