Britse denktank: “Chinezen en Russen bereiden zich systematisch voor op oorlog met Westen”

Britse denktank: “Chinezen en Russen bereiden zich systematisch voor op oorlog met Westen”

De Chinese en Russische regeringen zijn maatregelen aan het treffen voor een oorlog met het Westen. Dat meldt de Britse denktank International Institute for Strategic Studies (IISS) in een rapport. De onderzoekers stellen dat een confrontatie te vermijden is, maar dat de ondergang van het westen als grootste wereldmacht tot een totale oorlog kan leiden. Moskou en Beijing zouden zich systematisch voorbereiden op dat scenario.

In het jaarlijkse Military Balance 2018 rapport wordt uitgelegd hoe China de voorbije jaren zijn militaire capaciteit heeft opgevoerd. Ze hebben vooral in nieuwe technologieën geïnvesteerd, die hen voordelen moeten geven op zee, in de lucht en op het vasteland. Recent hebben de Chinezen een eerste militaire basis geopend in Djibouti in Oost-Afrika. Vandaar uit kunnen ze missies over grote afstanden uitvoeren. Dit kan gezien worden als een bevestiging van de militaire ambities van China.

Rusland oefende in Syrië en Oekraïne

Ondanks dat er een gebrek is aan financiën en industriële capaciteit, profiteren de Russen toch van de ervaring die ze opdeden aan het front. In Syrië en Oekraïne demonstreerden ze dat ze al ver gevorderd zijn in het uitvoeren van zowel traditionele als cyberaanvallen. De Russen zouden volgens het Britse Foreign Office achter de NotPetya cyberaanval op Oekraïne zitten, die werd in juni vorig jaar uitgevoerd.

Getty Images

Pentagon wil tot 688 miljard dollar in Defensie pompen

Het Pentagon wil in 2019 zijn militaire uitgaven opvoeren tot 686 miljard dollar, daarmee willen ze een antwoord bieden op de toenemende dreiging van Rusland en China. Indien het Amerikaanse congres daarvoor zijn goedkeuring geeft, gaat het om een van de grootste budgetten in de Amerikaanse geschiedenis. Het budget voorziet ook minder geld voor internationale diplomatie en ontwikkelingshulp.

De Amerikaanse president Donald Trump bevestigde eerder deze week dat dit budget het Amerikaanse militaire apparaat ‘sterker zou maken dan ooit tevoren, met ‘een groter arsenaal voor zowat elke wapen’. Maar volgens John Chipman, de CEO van het IISS, bestaat de kans dat VS nog altijd worden overklast. “Westerse regeringen rekenen op hoogtechnologische wapens – de zogenaamde ‘leap ahead’-technologie – om hun militaire kracht op te voeren, maar die technologieën bieden geen garantie op succes.”

Gesponsorde artikelen