Britse Lagerhuis zinkt weer wat dieper in z’n eigen brex-shit. May trekt nu haar laatste troefkaart

Britse Lagerhuis zinkt weer wat dieper in z’n eigen brex-shit. May trekt nu haar laatste troefkaart

Het Britse Lagerhuis heeft geen meerderheid gevonden voor acht alternatieve brexit-plannen die, tegen de zin van de regering, werden behandeld. Dat een tweede referendum over de hele kwestie bijvoorbeeld zou worden afgewezen, werd wel verwacht. Maar ook voorstellen over een zachte brexit, waarbij de Britten nauw verbonden zouden blijven met de interne markt van de EU en de douane-unie, kregen geen meerderheid.

Het plan voor een permanente douane-unie met de EU kwam nog het dichtstbij. Het voorstel werd afgewezen met 264 stemmen voor en 272 tegen. Ook de motie voor een referendum over een brexitdeal, ongeacht in welke vorm, kreeg aardig wat steun, met 268 stemmen voor en 295 tegen.

Het parlement wilde met zogenaamde indicative votes het sterk verdeelde Lagerhuis de kans geven om te laten zien welke brexit-uitkomst wél op steun zou kunnen rekenen, nadat Theresa May’s voorstel met grote meerderheid twee keer was weggestemd.

Volgende week maandag worden een aantal van de moties van gisterenavond opnieuw behandeld. Het is nog niet duidelijk welke dat zullen zijn, maar het is aannemelijk dat het zal gaan om de voorstellen die de meeste stemmen kregen: in Europese douane-unie blijven, in douane-unie en gedeelde markt blijven en het uiteindelijke plan per referendum voorleggen aan Britse kiezer.

May away

Voor maandag probeert May ook haar eigen deal die ze met de EU sloot over uittreding er alsnog door te krijgen. Voordat de stemmingen gisterenavond begonnen, zei ze dat ze bereid is af te treden als het Lagerhuis haar deal steunt. “Ik weet dat er wordt verlangd naar een nieuwe benadering en nieuw leiderschap in het vervolg van de uittredingsprocedure en ik zal daarbij niet in de weg staan”, zei May in een verklaring.

Er werd al rekening gehouden met het aanbod van May om plaats te maken voor een ander. Het wordt haar laatste troefkaart genoemd om de deal door het parlement te loodsen.

Als ze haar voorstel zoals wordt verwacht vandaag of morgen weer in stemming brengt, hoeft May in elk geval niet te rekenen op stemmen van de DUP. Die Noord-Ierse gedoogpartner blijft tegen, waardoor May het zonder de broodnodige tien stemmen van de DUP moet stellen.

Volgens de BBC hebben 25 Conservatieven die eerst dwarslagen nu besloten de brexit-deal van May alsnog te steunen. Onder hen zijn ook Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg, die tot nu toe geharnaste tegenstanders van de deal waren.

Er werd al rekening gehouden met het aanbod van May om plaats te maken voor een ander. Het wordt haar laatste troefkaart genoemd om de deal door het parlement te loodsen.

Gesponsorde artikelen