Britse overheid zet in op een raketmotor die aangedreven wordt door kernenergie. Gaat dit de mensheid in staat stellen het zonnestelsel te verlaten?

De Britse overheid heeft fondsen vrijgemaakt voor de ontwikkeling van een door kernenergie aangedreven raketmotor. 

Waarom is dit belangrijk?

In de kosmos bevindt zich een zo goed als oneindige hoeveelheid grondstoffen. Maar daaraan geraken is minder evident. Talloze bedrijven en wetenschappers zijn onder andere om die reden op zoek naar manieren om snellere en efficiëntere raketmotoren te bouwen.

De essentie: Het bedrijf Pulsar Fusion krijgt een kapitaalinjectie van de Britse overheid.

  • Pulsar Fusion ontwikkelt al enkele jaren raketmotoren. Het heeft onder andere de krachtigste elektrische raketmotor in Europa ontwikkeld, zegt het bedrijf in een persbericht. Maar nu wil het een nieuwe, krachtigere technologie toepassen.
  • De nieuwste motoren van het bedrijf moeten aangedreven worden door kernsplijting, in tegenstelling tot klassieke motoren die chemisch aangedreven worden.
  • Op langere termijn moeten motoren worden ontwikkeld die niet aangedreven worden door kernsplijting, maar door kernfusie. Dergelijke motoren zouden volgens het bedrijf gebruikt kunnen worden om ruimtetuigen in staat te stellen het zonnestelsel te verlaten.

Nog lang niet klaar

De vooruitgang: Die doelstellingen zijn nog lang niet haalbaar.

  • Wetenschappers proberen al decennialang om kernfusie te ontwikkelen. Daarbij moet energie worden gegenereerd door atoomkernen dusdanig hard tegen elkaar te laten botsen, dat zij samensmelten. Dat is hetzelfde proces dat plaatsvindt in de zon.
  • Tot nu toe is de mensheid er nog niet in geslaagd om dergelijke reacties langer dan een paar seconden te laten plaatsvinden. Bovendien is er nog nooit meer energie uitgehaald, dan nodig was om ze op te starten.
  • Verschillende bedrijven en overheden rond de wereld denken nu dat ze stilaan vooruitgang maken. Toch zal het nog lang zal duren voordat de eerste experimentele fusiereactoren energie beginnen te produceren.

Intussen: Om de brug te maken, wil Pulsar Fusion gebruikmaken van bestaande nucleaire technologie.

  • Kernfusie is misschien nog lang niet klaar, maar kernsplijting wordt al decennialang gebruikt om energie te produceren en zelfs om onderzeeërs en vliegdekschepen aan te drijven.
  • Pulsar Fusion wil nu motoren ontwikkelen die op dezelfde manier werken. Ook de Britse overheid lijkt nu in dat doel te geloven.

(kg)

Meer
Lees meer...